Путин въвежда „най-ниските данъци в света” за ИТ фирмите

10:38, 30 юни 20 / Свят 25 1318 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Руският президент Владимир Путин обяви по-рано този месец предложение за рязко намаляване на данъчната тежест за ИТ компаниите, опериращи в страната. Според държавния глава, необходимо е рязко да се намалят едновременно осигурителните вноски и данък печалба, предава Technews.

Путин предлага да се намали осигурителната тежест за ИТ фирмите от сегашните 14% до 7,6%. Според него, това не трябва да се прави само за конкретен период, а безсрочно.

Вярвам, че в областта на информационните технологии можем и трябва да вървим по-далеч. Сега премиалната ставка за такива компании е 14% за периода до 2023 г. Предлагам да я намалим до 7,6%. И не временно, а безсрочно”, каза Путин, цитиран от руските медии.

Държавният глава предлага също да се намали драстично данък печалба за ИТ компаниите – не наполовина, както при осигуровките, а почти седем пъти. В момента данък печалба за ИТ фирмите в Русия е 20%, но Путин предлага този данък да стане 3% и също безсрочно.

Всъщност това ще бъде една от най-ниските данъчни ставки в света”, подчерта руският президент. Намаляването на данък печалба до 3% „е не само сравнимо, но дори и по-добро, отколкото в юрисдикции, които днес са привлекателни за ИТ бизнеса, като индийската и ирландската”.

Ставката за данък печалбата в Ирландия е 12,5% за търговски приходи и 25% за нетърговски. Миналата година властите в Индия намалиха данък печалба от 30 на 22%, а за индустриалните предприятия, регистрирани след 1 октомври 2019 г. и стартиращи производствени линии преди март 2023 г., данъчната ставка е 15%. У нас данък печалба е 10%.

Не се съобщава обемът на бюджетните разходи, необходими за тази данъчна реформа в Русия. Според федерални служители, на които се позовава „Ведомости”, обезщетението за бюджета вече е намерено. Предложеният от Путин пакет за подкрепа не е антикризисна мярка, а по-скоро стратегия за дългосрочно развитие на ИТ индустрията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама