Едва половината заведения ще се възползват от 9% ДДС

15:29, 30 юни 20 25 1267 Шрифт:
Редактор:

Eдва половината от заведенията ще се възползват от намаленото на 9% ДДС за ресторантьорския бранш, което влиза в сила от утре.

От бранша смятат, че антикризисната мярка не е изпълнена така, както бе замислена, и продължават преговорите с властта.

По-ниското ДДС облагане на храната в заведенията бе прието с цел да подпомогне възстановяването на бранша след удара с Covid-кризата.

Собствениците на заведенията обаче смятат, че мярката решава проблемите едва наполовината от тях и не засяга пълния асортимент, предлаган в менюто.

"Ние предложихме увеличаване на минималната работна заплата на 800 лева в нашия бранш. Тя се вдига за всички, а не всички могат да я ползват, което от антикризисна мярка отиваме вече към много неясноти, които трябва да изгладим. Реално, спирайки доставките по домовете, оставяйки ги с високото ДДС има опасност тук бизнесът да спре да доставя храна вкъщи", заяви пред БНР Ричард Алибегов от съсловната асоциация.

Издатели настояват по-ниското ДДС за книгите да остане за постоянно

Затова от бранша ще продължат да преговарят по антикризисната мярка. "Както всяка антикризисна мярка, и тази ще се развива във времето, така че могат да се добавят работи, да отпадат работи, диалог има", допълва Алибегов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама