Гешев: Няма да допуснем България да бъде сметище, ще осъдим виновните

13:50, 01 юли 20 25 2342 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Няма да допуснем България да бъде сметище, ще осъдим виновните", заяви главният прокурор Иван Гешев.

„Наскоро един политик заяви, че бизнесът напускал България. Ако тези „бизнесмени“ са хората, които тровят земята и въздуха на нашите деца, да заминават, само че преди това ще направим всичко възможно, да бъдат осъдени. Няма да допусна страната ни да бъде сметище!“, написа в Twitter главният прокурор. Коментарът му е във връзка с откритото сметище за отпадъци край Червен бряг.

В момента там тече операция на Специализираната прокуратура. Открити са между 30 и 40 тона отпадъци, които са заровени в района на бивше ТКЗС. Предполага се, че незаконно заровените отпадъци са свързани с фирми на бизнесмените братя Бобокови. За това говори и фактът, че на място присъства наблюдаващият прокурор по разследването, в което те са обвиняеми заедно с бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков.

Експерти установяват кога и как са заровени боклуците, както и откъде са доставени. Открити са малки пластмасови гранули, вероятно от акумулатори.

Преди две седмици стана ясно, че площадката на бившето ТКЗС е ползвана за незаконно депониране на отпадъци и се установи, че е възможно част от тях да са заровени. Предполага се, че става въпрос за над 60 тона отпадъци, заровени поне преди 2 години.

Пресякоха внос на италиански боклук в България

Възможно е част от отпадъците да са радиоактивни и на място има екипи, които постоянно да замерват радиоактивността. Заради риск за здравето на хората, районнът е отцепен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама