Седмокласниците не четат, по-добре се справят по математика

13:13, 01 юли 20 25 1348 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini
Седмокласниците не четат и изпитват затруднения с книжовно-езиковите норми в българския език. В същото време по-добре се справят по математика. Това показват и обобщените резултати на МОН след тазгодишните изпити от НВО по БЕЛ и математика. Само 8 деца са постигнали пълни шестици или 100 точки на изпита по родния език, докато цели 349 са отличниците по математика, събрали пълните 100 точки на теста.

Едва трима са учениците, получили по 100 точки и на двете НВО. Нула точки имат 20 ученици от 7 клас.
 

МОН: Само 73-ма с две отлични оценки от матурите


В сравнение с миналата година резултатът на Набор "Външно оценяване" 2020 показва, че децата тази година са надминали миналогодишното представяне на седмокласниците по математика с 3 точки, докато по български език и литература нивото им е паднало с 2 точки спрямо 2019 г., отчетоха от МОН.

Броят на децата от 7 клас с максимален брой точки по математика е нараснал няколко пъти. Все повече ученици започват да решават по-трудните задачи от втория модул, докато преди години децата дори не са се пробвали.

Резултатите от НВО по български език и литература сочат, че седмокласниците трябва да работят върху грамотността си, затрудняват се при определяне на части на речта и на части на изречението, не са успели да разчетат внушенията в цитата на изучаваната Ботева творба "На прощаване", която им се падна на изпита.

По региони традиционни най-силните деца са традиционно от училища в София, Смолян и Варна, а в дъното на класацията са седмокласниците от Сливен и Монтана - съответно предпоследни и последни.

Варна е на първо място и по БЕЛ, и по математика. София се реди на трето място по двата предмета и представянето на децата от тукашните училища. На второ място по български език са учениците от Пловдив, а по математика са бургазлии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама