Ева Майдел: Още в началото на германското председателство трябва да бъде финализиран планът за възстановяване на ЕС

16:16, 01 юли 20 / Политика 25 1575 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

"Ротационното председателството на Германия на Съвета на ЕС идва в доста трудни времена не само за Европа, но и за света. Надявам се още в началото на председателството да се намери консенсус по най-спешния въпрос за възстановяването на ЕС след кризата с коронавируса“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по повод започващото днес, 1 юли 2020 г., председателство на Германия на Съвета на ЕС.

Очакванията на съюза са големи, а основните теми са коронавирусът и икономическите последствия от него, бюджетът на ЕС за периода 2020-2027г. и преговорите за отношенията с Великобритания след Brexit.

„За България е важно да се вземат решения по-бързо, за да започнат средствата да се инвестират от 1 януари, а дали ще имаме достъп до 12 или 13 милиарда евро на разположение за инвестиции е вторичен приоритет“, казва още българският евродепутат, който ще участва в обсъжданията на програмата на германското председателство в Европейския парламент на 8 юли 2020 г.

„ЕС има съдбоносно важни задачи до края на годината. Всеки ден забавяне ще коства милиони на икономиките ни. Вярвам, че Германия има потенциала и възможностите да навигира този сложен процес по взимане на решения“, категорична е Ева Майдел.

Останалите цели на председателството са насочени към постигане на напредък по три основни приоритета: Зеления пакт за опазване на климата, дигитализацията, както и по-силен глас на ЕС във външнополитически план в отношенията с Африка и Китай. През идните месеци е важно да се вземат и решение за конференциите за Бъдещето на ЕС – как и кога ще се проведат и какви ще са последиците от това най-голямо демократично упражнение в историята на ЕС.

Мотото на германското председателство е „Заедно за възстановяване на Европа“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама