Полицията в Италия залови амфетамини за $1 млрд., произведени от Ислямска държава

21:24, 01 юли 20 / Свят 25 2277 Шрифт:
Редактор:

Полицията в Италия конфискува огромна пратка от 14 тона амфетамини, за които казват, че са произведени от „Ислямска държава” (ИД) в Сирия, съобщи Си Ен Ен.

Офицерите проследили три подозрителни контейнера до пристанището на Салерно в югозападна Италия и открили 84 милиона хапчета с пазарна стойност от 1 милиард евро вътре в хартиени цилиндри за промишлена употреба, съобщи финансовата полиция Guardia di Finanza, съобщава БГНЕС.

ООН: Нараства глобалната употреба на наркотици

Разследващите казаха, че ударът е най-големият в света срещу наркотрафика по отношение на стойност и количество.

Командирът Доменико Наполитано, ръководител на финансовата полиция за град Неапол, каза пред Cи Ен Ен, че наркотиците били добре скрити и скенерите в пристанището не ги открили.

„Не успяхме да ги видим, но знаехме, че пристигат поради нашите текущи разследвания на Камората“, каза той.

"Прихванахме телефонни обаждания и членове, така че знаехме какво да очакваме."

"Камората" докарва наркотиците в Италия и взима своя дял за подпомагане на разпространението им, добави Наполитано.

Хапчетата са с логото "Каптагон", което "отличава "дрогата на джихада", според изявлението.

"Известно е, че „Ислямска държава” финансира терористичните си действия до голяма степен с трафика на синтетични наркотици, произведени до голяма степен в Сирия, която през последните години се превърна във водещ световен производител на амфетамини", заяви полицията.

"Според DEA (Американската служба за борба с наркотиците) ИД използва широко тази дрога на всички територии, над които упражнява влияние и контролира продажбата."

Групата също така е в състояние лесно да произвежда големи количества синтетични наркотици, които да се продават на световните пазари, инкасирайки огромни суми пари, добави полиция.

Разследването и акцията са извършени по постановление на прокурора в Неапол. Полицията смята, че наркотиците са били предназначени за разпространение в Европа от различни организирани престъпни групи.

„Хипотезата е, че по време на блокирането, поради глобалната епидемиологична спешна ситуация, производството и разпространението на синтетични наркотици в Европа практически е спряло и затова много трафиканти от различни организирани престъпни групи са се насочили към Сирия, където изглежда не е имало блокиране“, казаха полицаи.

Бригадният генерал Габриеле Фаила, ръководител на финансовата полиция в Неапол и заобикалящата провинция, каза за Си Ен Ен, че според него редица престъпни групи може да са се събрали заедно, за да купят огромната пратка.

Обикновено трафикантите не изпращат такива количества наведнъж, защото е твърде рисковано, каза Фаила и никоя група не би могла да се справи с толкова много хапчета наведнъж.

„Това е забележително доказателство за„ връзката “между финансирането на терора и интересите на организираната престъпност“, добави той.

Captagon първоначално е търговската марка на лекарствен продукт, съдържащ синтетичния стимулант фенетилин. Той вече не се произвежда и не се използва, но наркотиците, носещи името Каптагон, редовно се изземват в Близкия изток, според Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA).

Това е често срещан стимулант в Близкия изток и се използва и в някои страни, граничещи с Европейския съюз, съобщиха от организацията.

"В допълнение, някои скорошни медийни съобщения свързват този наркотик с извършителите на терористични актове в Европа или терористичните групи, базирани в райони на конфликт в Близкия изток", добавя EMCDDA.

През 2015 г. Cи Ен Ен съобщи за американски служител, който вярва, че някои бойци на джихадистите използват Каптагон, което може да причини прилив на енергия и еуфория.

Освен, че се съобщава, че сами приемат наркотиците, бойците в Сирия от двете страни на огневата линия могат да печелят от производството и трафика на хапчета, е оценката на Службата на ООН за наркотици и престъпност (UNODC).

"Смята се, че (Ислямска държава) и Фронтът Ал Нусра също улесняват контрабандата на химически прекурсори за производството на Captagon", заяви шефът на UNODC Юрий Федотов на пресконференция през юни 2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама