ЕС предупреди България да спре продажбите на една и съща вода под различни имена

21:08, 02 юли 20 25 5533 Шрифт:
Редактор:

Европейската комисия съобщи, че е решила официално да уведоми България за това, че не прилага правилата на ЕС за предлагането на бутилирана питейна вода.

"Българското законодателство не забранява маркетинга под повече от едно търговско описание на вода, идваща от едно и също място, представяна като изворна и минерална вода. Нещо повече - българските закони, противно на Директива 2009/54/ECon за минералните води, не изискват на етикетите да се посочва името на извора", се казва в съобщението, съобщава "Дневник".

В Чл.7 на директивата действително пише: "2. Етикетите на натуралните минерални води трябва да съдържат също следната задължителна информация: б) мястото, където изворът се експлоатира и името на извора".

От Еврокомисията напомнят, че една от целите на директивата е да бъде защитено здравето на потребителите, да предотврати подвеждането им и да осигури честна търговия.

Сега правителството има 3 месеца да предприеме нужните мерки, посочени в писмото. Ако това не стане, се преминава към следваща фаза от наказателна процедура.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама