Емил Димитров: Бизнесмени заравят, държавата чисти

08:27, 03 юли 20 / Политика 25 1894 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Червен бряг е това, което се случва в цялата страна от години. Има фирми и бизнесмени, които внасят отпадъци и после не ги преработват. Това заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„Аз няма да казвам имена, разследващите органи ще кажат. Затворили сме вече една площадка, подготвили сме още две да им се отнемат разрешителните. Ние правим национално турне на отпадъците в страната. Държавата трябва да даде огромни средства, за да оправя боклуците на разни бизнесмени“, каза още той.

Отпадъци от акумулаторни батерии, внос от Словакия и Румъния, са открити в землищено на Червен бряг

Министърът разясни и друг проблем, касаещ община Върбица.

„Държавата даде много пари да закрие местните сметища, които бяха рекултивирани и направени на регионални депа, които трябваше да изкарат 10-15 години. Кметовете обаче, за да им излезе по-евтино, си направиха местни депа, тайни, нови, за да не плащат те за почистването“, посочи Димитров.

„Боклукът в Червен бряг е заровен преди 4-5 години. Върху него има многогодишни култури, с което е прикривано това нещо. Сега държавата трябва да изчисти. И тук главният прокурор е прав - не може разни бизнесмени да си заравят боклуците и после държавата да ги чисти“, заяви министърът.

Димитров обясни още, че отговорността на ръководеното от него ведомство не касае само разчистването на незаконни сметища, но и съхраняването на COVID отпадъци. "Засега ние се справяме с това", подчерта министърът.

Относно напрежението с багерите на Рилските езера, Димитров заяви, че там няма нужда от ОВОС, тъй като няма строителство. Трябва да се реши - дали проектът да бъде тотално спрян или да се продължи, за да не се загубят предвидените европейски средства.

Министърът коментира и спорните промени в Закона за биоразнообразието.

Откриха боклук с неясен произход в Червен бряг

„Две години законът се бави и чака. Ставам министър на три дни и го чета пред всяка комисия, и казвам, че трябва да се приеме. Защо обаче аз трябва да се чувствам виновен, че някой не му харесва този закон“, сподели Димитров.

„За Перник никой не каза - мерси, а веднага да видим и другите градове. Ами, закачете ми и селата“, коментира Димитров относно проблема с водата в Радомир.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама