Големите кавички на седмицата (6 - 10 юли)

09:00, 11 юли 20 / Големите кавички 25 5199 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (29 юни - 3 юли)

"Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си. От нас, от всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт.

Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии. Българската мафия е безцеремонна, защото много дълго я търпяхме, защото твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот, защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана.

Но днес гневът се излива на площада - гневът от лъжите, от грабежа, от произвола, от рекета, гневът от всичко онова, което прокуди 2 милиона българи зад граница и днес притеснява всеки един от нас. Това е битка за достойнството ни, за децата ни, за бъдещето ни, за природата ни. Битката за справедлива, модерна и европейска България. В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеем за България.

Искам да ви припомня думите на съдия Джовани Фалконе, които бяха мое верую през дългите, тежки години на моята предишна професия: „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“.

„Не“ на страха, ще си върнем България! Мутри – вън!". С тези думи президентът Румен Радев се обърна към присъстващите на протеста пред президентството.

Какъв преврат? Никой не е отишъл при президента, а при негови функционери, при които e видно, че има нарушение...Ако са виновни, да си понесат вината. Мен за всеки сигнал ме разкарват като панаирджийска мечка да ме снимат и не съм казал една дума...Крайната цел е нагнетяване на гражданско и етническо напрежение...Гражданско, защото ще стане в София и големите градове, ще стане и на „Росенец“. Дал съм указания на вътрешния министър да бъдат максимално нащрек и подготвени...". Така премиерът Бойко Борисов коментира провелите се вчера антиправителствени протести.

„А, бе, приятелю, цял живот се пазя да не ме върнат към юмруците. Хубав бой няма. Като си свиеш юмрука трябва да знаеш, че и от другата страна има юмрук. И след това, като седнеш да вечеряш, не ядеш хубаво. Щипе ти. И да победиш, пак боли. Бой хубав няма и то в условията на най-тежката пандемия, която се развива и предстои...",  обърна се той към президентът Радев, който излезе сред протестиращите и ги призова да изгонят мафията от изпълнителната власт. 

По думите на Бойко Борисов не е присъщо на президента като обединител на нацията да говори по този начин за легитимно избрани органи и за съдебната власт, която по думите на министър-председателя е легитимно избрана.

Но и това съм готов да простя пред истинската заплаха, която идва. Така навремето България пада под османско робство. Феодалите, болярите са се изпокарали и в един момента, като са се огледали, хайде – 500 години после”, добави премиерът.

Нито съм ходил на зимните, нито на летните сараи. Но много от протестиращите лидери са били там, настоя Борисов.

Христо Иванов протестира с тези, които го къпаха, те го изкъпаха, а той отива да ги подкрепя...Сега Томислав ми го показа, защото аз съм се карантинирал от телевизии и четене на сайтове, защото това ме настройва. И аз виждам артисти - единият върви и носи знамето, много е важно то, а другия го бута, бута до водата докато джапне и го пуска да си излезе обратно. Ако ще го давиш, дави го... ако ще го качваш в лодката - качвай го, какво правиш” . Така премиерът коментира акцията на Христо Иванов на брега на лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

„Вчера, „обединителят на нацията“ господин Радев каза по същество, че българската прокуратура е мафия?! Нещо, което не си позволи дори приватизатора на България Иван Костов. Това, което му казваме ние, е, че той явно говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, с хора като „Черепа“ и други български олигарси и корумпирани политици, ограбили нашия народ! И това е негов личен избор...

Господин Радев, съзнателно не се обръщам към него с президента Радев, трябва да даде ясен отговор на българското общество - знаел ли е или не за всички тези обстоятелства. Светлина ли иска или тъмнина в президентската институция? Както и ако желае да посочи на българските граждани, къде в Конституцията и в законите на страната е регламентиран имунитет от наказателно преследване за извършени престъпления от служители на президентството. Единственият недосегаем човек в страната, според конституционната регламентация, е именно президентът. И поради това ние ще изчакаме и уважим решението на Конституционния съд по нашето питане, касаещо неговия имунитет. В зависимост от него, ние сме готови и да изчакаме изтичането на мандата му, за да установим обективната истина, включително и по делото, по което всички български граждани чуха най-вероятно неговия глас, да въздейства за прикриване на проверка срещу съпругата му от Антикорупционната комисия“. Част от изявлението на главния прокурор Иван Гешев. 

„Правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще довърши своя мандат с реализация на заложените цели и в интерес на българските граждани...Улисани във вътрешнопартийните си борби, БСП явно пропускат какви резултати дават социолозите в момента. Водим ви с 15-20%. Наистина ли искате сега да правите избори? Предсрочните избори изобщо не са във ваша полза. Управляващото мнозинство е стабилно“. Така председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова се обърна към БСП  по повод искания от тях вот на недоверие срещу кабинета.

Няма да позволим България да заприлича на БСП - празна каса, воюващи лобита и липса на лидерство, добави тя.

"Няма да коментирам и да влизам в ченгеджийските номера на Радев. Това е неговата роля - да се разходи някъде, да каже нещо и на другия ден да ме питате. Пожелавам му хубава неделя, нека се опита той да обединява, не да разделя. Българския бизнес не заслужава такова отношение", заяви премиерът Бойко Борисов по повод  изказването на президента по негов адрес.

"Единственото, за което му завиждам, е че успя да направи реформата в съдебната система - да ти изпращат съдиите актовете предварително", коментира той.

"Никой бизнесмен не ме е упрекнал в рекет и корупция. Знаете чий PR е ходил всеки месец в офиса на господин Божков, уж за да отказва нещо си. Моето шкафче е празно и аз не режа лентички на прескъпи строителни обекти, които започват да се разпадат още със самото помпозно откриване...". Така президентът Румен Радев обясни разликата между неговите отношения с бизнесмени и тези на премиера Бойко Борисов. Държавният глава коментира и казуса с качването на багери в района на Седемте рилски езера. "След като съсипахме морето си, метастазите на алчността и злоупотребите вече пълзят и в планината. Багерите не се посвениха да се качат и там", добави той.

Няма нито един главен прокурор досега, който да си е позволявал така свободно да изнася информация, събрана чрез СРС. Това е единственият главен прокурор. И аз не знам той какво цели – да злепостави цялата държава пред света. Това иска да направи този човек. В името на благодетеля, който го е избрал.“ Това каза бившият ръководител на Бюрото за контрол на СРС и специалист по наказателно право Бойко Рашков.

За момента прокуратурата е потъпкала принципа на следствената тайна и то безпрецедентно. Нямаме такъв период в новата демократична история на България, в който да е правено подобно нещо.

По думите му битката се води между министър-председателя и президента, а прокуратурата изпълнява ролята на политическо средство.

Не е ли само наш Ваньо този герой, в целия свят, и с това ли ще му запомним мандата на този колега? Така ли са го учили в Школата в Симеоново този човек? Там имаше много добри преподаватели, много известни учени“, коментира още юристът и добави, че не вижда основание за пълзящо увеличение на броя на лицата, спрямо които са използвани и прилагани специални разузнавателни средства.

"Мога да кажа, че вече берем плодовете на абитуриентски балове, на масови събирания, така както преди 10 дни беряхме плодовете от събирания и празненства". Така директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев коментира рекордния брой заразени с новия коронавирус.

Маските не са, за да запушим устата на никого. Същите, които го твърдяха, сега искат мерките да се затегнат...Ние като демократи сме дали този избор на хората. Излиза, че ако има заповед и диктат - ще изпълняваме, а като знаем всичко това, без заповед - няма да го изпълним. Защо е нужна заповедта? За да се каже, че някой ги затваря и иска да им запуши устата. Преди да отидеш на ресторант, театър, кино, това е избор на всеки човек. Заповедта за затваряне влияе ли добре на психиката и здравето?“. Така премиерът коментира завишения брой на заразени с Covid-19 у нас.

"Битката с недосегаемите започна!" Това написа съпредседателят на "Демократична България" след проведената му акция край брега на лятната резиденция на Ахмед Доган. "Лидерите ще отрекат това нещо, но по моя информация тук идват и Корнелия Нинова, и Бойко Борисов, за да пазарят политически сделки. Една от тези сделки е бъдещо управление, в което ДПС ще играе по-голяма роля, без това да е получило санкцията на избирателите. Ние сме тук, за да се съпротивляваме срещу това...", заяви той, докато се опитваше да ддостигне брега.

СпонджБоб Квадратните гащи (SpongeBob SquarePants) отишъл на море да се прави на областен управител, с лодка. Лодката му дала усещането на конкистадор, заевоевател, утвърдител на собствеността ... и всякакъв там борец...

Ударил едно танго на камъните с охраната - напълно достатъчно и вдъхновяващо! Е, най-добре да го били набили и други мерки да са наложили, ама, уви, браво на охраната - и те на море, не се хванали лесно на въдищата като шарани. Ех, защо не успяха да се втурнат в неговия сценарий... Язък, казано на Бг. Ся един по-нисък генерал от мен ще остане неудовлетворен: нема жертви, геройството остава съмнително..

Не беше красив и достоен спектакъл, а правно нещастен...", така правосъдният министър Данаил Кирилов коментира опита на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов да достигне брега пред лятната резиденция на Ахмед Доган край Бургас и срещата му с охраната.

"Опитът на един, засега неуспял политик, да щурмува Зимния дворец, е неуспешен към този момент поради няколко причини. Най-малкото това не е Зимния дворец, вътре не е Каренин, той е с гумена лодка, а не с "Аврора". Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа". Така главният прокурор Иван Гешев коментира с ирония опита на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов да достигне плаже пред резиденцията на Ахмед Доган край Бургас.

В комнетара си главният прокурор очевидно се опитва да сравнява гражданската акция на Христо Иванов с избухването на Октомврийската революция в Русия през 1917 г., но бърка руския политик Александър Керенски с героя на Лев Толстой Алексей Каренин.

За да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави тези публични събития. Това си е тяхна работа. Нали той каза, че имало двоен аршин. Неговият съветник го викали и вие сте знаели, а мен са ме викали и не сте знаели. Така че вече всички са доволни“. Думи на премиера Бойко Борисов, след като беше извикан на разпит във връзка с чатовете между него и бизнесмена Пламен Бобоков, за който прокураурата смята, че е правил опити за търговия с влияние.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама