Борисов след разпита: Винаги съм считал Бобоков за почтен човек

15:40, 07 юли 20 / Политика 25 4523 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Винаги съм считал, че е почтен човек (бел.ред. Пламен Бобоков). Многократно съм водил комуникация с него, с Атанас Бобоков никога. Всичко е било в сферата на това, което законът позволява, за да подпомагаме бизнеса зад граница. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов на излизане от Специализираната прокуратура, след като бе призован като свидетел по досъдебното производство срещу бизнесмена Пламен Бобоков.

Снимка: БГНЕС

Питаха ме за либийския кораб. Не мога да си спомня дали с SMS или обаждане ми каза, че могат да обявят България за пиратска държава и че едва ли не е отвлякъл кораба. Говорих с либийския колега, изяснихме случая и оставихме съдът да се произнесе“, коментира премиерът и допълни, че оттогава корабът няколко пъти си сменя флага и собствеността.Единственото, което съм разпоредил, е „Гранична полиция“ да пази кораба. В момента е на котва в Бургас. Когато имаме съдебно решение, ще го изпълним“, посочи още Борисов.

Попитан вижда ли нещо престъпно в чатовете с Бобоков, щом е призован на разпит, той коментира: „Щом така са решили, съм го направил“. За да се угоди на президента Радев прокуратурата прави тези публични събития. Това си е тяхна работа. Нали той каза, че имало двоен аршин. Неговият съветник го викали и вие сте знаели, а мен са ме викали и не сте знаели. Така че вече всички са доволни“, каза още Бойко Борисов.

Акцент на деня: На "ти" с първите мъже в държавата

Министър-председателят даде показания заради твърденията на бизнесмена, че двамата са комуникирали. В ефира на bTV Бобоков показа чатове с Борисов за случая с либийския танкер Бадр. Обръщал се към премиера с „бос“, защото бил „шеф на държавата“.  По-късно от прокуратурата пуснаха чатове на Бобоков с държавния глава Румен Радев, без потвърждение имало ли е такива и с премиера. Президентът също не отрече да си е писал с бизнесмена, но призова да се огласят всички разговори, а не само извадки.

На разпит в Спецпрокуратурата бяха призовани и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев и бившият общински ръководител на партията в Русе Росен Даскалов. Според Бобоков е "обществена тайна", че Нунев кадрува в областта. Той определи тези твърдения като "несериозни" и коментира, че не им обръща внимание. 

След повече от час разпит в спецпрокуратурата Росен Даскалов отрече с Пламен Бобоков да са говорили за влияние и посочи, че е общувал с бизнесмена само във връзка със спонсорство за мотоспорт. Той припомни, че е подал оставка като общински координатор след загубата на ГЕРБ на кметските избори в Русе. 

Пламен Бобоков също беше разпитан по делото за търговия с влияние. Разследването започна, след като прокуратурата откри в телефона му комуникация със секретаря на президента Пламен Узунов, в която те обсъждат либийския танкер Бадр, посланически назначения и криминалистична регистрация на либийски гражданин. Пред журналисти бизнесменът благодари на премиера Борисов за определението почтен човек. "Отдавна разказвам, че ние с брат ми сме порядъчни хора, сериозни инвеститори и заслужаваме достойно отношение, а не това, в което в момента сме въвлечени по нечий каприз, не знам чий, за съжаление", коментира той, цитиран от БГНЕС. 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама