Имунолог: Изпуснахме да задушим епидемията, но положението не е неспасяемо

14:31, 06 юли 20 25 1961 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Все още не сме изпуснали всичко. Все още не е неспасяемо положението според мен.Това каза пред БНР доц. Анастас Пашов от департамента по имунология на Българската академия на науките по повод растящия брой новозаразени с коронавирусна инфекция у нас. Според него сме „по-близко до ръба на пропастта“.

Проф. Витанов: Есента заразените с COVID-19 може да достигнат 10 000

Изпуснахме възможността практически почти да задушим епидемията в началото на юни, но цената беше много висока, очевидно, социално-икономическа. Наложи се, доколкото разбирам, да се вземе компромисно решение и да опитаме да удържим положението на друго ниво. Наистина това, което виждам, е обезпокоително, но искам да обърна внимание, че тези числа не растат експоненциално, а това означава, че и мерките, които все пак доста хора спазват, а и най-вече усилията на здравната система, успяват да удържат епидемията на едно по-високо ниво. Колко време ще успеят да я удържат и ще могат ли да обърнат хода, това е друг въпрос“, допълни доц. Пашов.

По думите му, когато има само клъстерно разпространение и веднага се издирват всички контактни, това ограничава епидемията. Ученият припомни, че са регистрирани само единични бройки на заразени в началото на юни. В по-голямата част от страната разпространението все още е такова, но в София е и частично дифузно.

Проф. Асен Балтов: Рисковете не са по плажовете, а в нощните заведения

Дифузно означава, че е възможно да е всеки един и да няма видима причинно-следствена или епидемиологична връзка с който и да е от клъстерите… Според мен малко грешно се свързват броя на тестовете с броя на заразените, които се откриват. Причината е, че у нас тестовете се правят насочено, а не на случаен принцип. По този начин тестовете са прицелени в клъстерите, на самия фронт на разпространение на епидемията. Всъщност техният брой по-скоро се определя от това колко болни са открити и колко техни контактни“, каза още той.

Доц. Анастас Пашов подчерта, че едно от важните неща, които са научени за имунната система и коронавируса, е за голямата роля на т.н. „клетъчен имунитет“.

Реално механизмът, който ни лекува от заболяването, е чрез клетъчния имунитет. Антителата ни предпазват от следващо. Много хора и не развиват антитела… Над 20% от безсимптомните и прекаралите болестта леко не развиват антитела. От клетъчния имунитет зависи колко тежко ще изкараме болестта. Често обаче смъртни случаи има и заради свръхактивност на имунната система“, добави ученият.

Доц. Пашов е оптимист, че ваксина за Covid-19 ще се появи скоро. Около 150 известни, големи колективи правят разработки. 18 са в клинични изпитания, а една е в трета фаза.

Имам съмнения колко лесно ще се направи ваксина и предполагам, че огромната част от тези ваксини, които се разработват, може да се окажат неуспешни“, завърши той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама