Откриха нарушения при строежа на вила „Аглика“, Фандъкова също ще прави проверка

10:15, 07 юли 20 25 1716 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Върховна административна прокуратура (ВАП) поиска кметът на София да извършат незабавна проверка на място и по документи на строежа на вила „Аглика“, намираща се в природен парк „Витоша“.

Имотът, който е разположен на 1600 метра надморска височина в природен парк „Витоша”, е бил купен от хазартния бос Васил Божков преди 4 години. Имението над софийския квартал „Драгалевци” е било място за отдих на Тодор Живков.

Действията на прокуратурата са в резултат на резултатите от проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), от които става ясно, че са извършени незаконосъобразни преустройства във вилата.

Проверката на място е установила, че има две новоизградени сгради, които представляват строежи от пета и шеста категория, контролът на които е от компетентност на Столична община. По време на проверката на съществуващата сграда, както и за новоизградените части, не са представени строителни книжа. Такива не са налични и в архивите на район „Витоша“– СО и на НАГ – СО.  

Столична община следва да провери поотделно и комплексно строителния процес по евентуално извършвани преустройства, да проведе огледи на място като се изискат и всички относими към гореизложеното данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове. Трябва да бъде проследен целият инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж, ако има такова, с изискванията на нормативните актове.

Проверката трябва да установи дали са допуснати нарушения, какви са фактическите констатации и реализирана ли е административна и административнонаказателна отговорност. В случай, че при проверките се констатират данни за престъпления от общ характер - да се предприемат и действия по реда на НПК, като за всеки отделен случай се уведомява и ВАП. Докладът от проверката трябва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама