Христо Иванов "акостира" край имението на Доган, посрещна го охрана

15:20, 07 юли 20 / Политика 25 2741 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов "акостира" край имението на Ахмед Доган в парк "Росенец" край Бургас. Негова компания в начинанието бяха общинският съветник от Бургас Димитър Найденов и активистът Ивайло Мирчев, а акцията им бе предавана на живо във Facebook.

Лидерът на "Да, България" обясни, че според кадастралната карта и писмо от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, северно от имението има малък плаж, който е публична държавна собственост т.е. със свободен достъп, но на практика това не е възможно. Иванов и спътниците му пристигнаха по вода и символично забиха българското знаме на каменистия бряг, за да покажат, че достъп до това място трябва да има всеки гражданин. Още в края на май в интервю за „Капитал“ обаче кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че ивицата, разположена непосредствено до имота, по документи не е плаж и няма изискване за свободен достъп до нея.

Христо Иванов и останалите бяха посрещнати от няколко цивилни охранители, които не ги допуснаха в близост до "летните сараи" на почетния предедател на ДПС, заявявайки, че се намират в частен имот.

В започналия спор охранителите отказаха да отговорят на въпроса дали са служители на НСО. На няколко пъти те избутаха активистите на "Демократична България" във водата и дори заплашиха да спукат лодката им.

"Лидерите ще отрекат това, но по моя информация тук идват и Корнелия Нинова, и Бойко Борисов, за да пазарят политически сделки. Една от тези сделки е бъдещо управление, в което ДПС ще играе по-голяма роля, без това да е получило санкцията на избирателите. Ние сме тук, за да се съпротивляваме срещу това", заяви Христо Иванов във видеото.

"Искаме да попитаме българските власти дали ще продължат да си затварят очите. Искаме да попитаме президента защо НСО продължава да е тук и отказва да се легитимира, защото те знаят, че нямат обяснение какво правят тук", допълни Иванов.

Малко по-късно на място пристигна полиция. Служителите на реда прегледаха личните карти на членовете на "Демократична България" и им обясниха, че ако искат могат да подадат жалба срещу охранителите.

На финала на видеото Иванов обяви, че случващото е илюстрация за "сарайския плен на българската държавност" и призова: "Идват избори, вие сте на ход".

Ивайло Мирчев съобщи, че заедно с Иванов пътуват към РУ-Бургас, за да подадат жалба срещу охранителите. Той прикачи и снимка, на която по думите му се вижда, че двама от охранителите, които са упражнили сила срещу членовете на "Демократична България", са служители на НСО.

След случката от НСО заявиха, че службата отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди. Според Правилника за прилагане на Закона за НСО службата осигурява охраната в следните обекти: Стопанство "Евксиноград", Обект "Шабла", Комплекс "Бояна", Авиоотряд 28 и ВИП - "А" Правителствена зала на Летище София. 

Преди седмица от "Демократична България" сезираха кмета на Бургас и обжалваха решение на Общинския съвет, с което и пътят до имота бе даден на фирмата собственик на резиденцията, а отскоро и концесионер на плажа пред нея, припомня "Клуб Z". Казусът отиде при областния управител Вълчо Чолаков, който постановява, че гласуването за пътя е законно и процедурата е спазена.

 

Реклама