Природозащитници спасиха прострелян щъркел

15:06, 07 юли 20 25 4225 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Днес в Спасителния център „Зелени Балкани“ е бил докаран поредният пострадал щъркел, съобщиха от БГНЕС.

Сигналът за ранената птица е подаден тази сутрин в Община Бяла. Най-вероятно щъркелът е бил прострелян.

Птицата е настанена в Спасителния център за диви животни в Стара Загора за специализирано лечение. Там за щъркела ще бъдат положени необходимите грижи и в случай, че се възстанови напълно, ще бъде върнат в природата преди есенната миграция на вида. Ако обаче не може да се справи сам в естествени условия, ще бъде оставен за отглеждане в Центъра за рехабилитация и размножаване на редки и защитени видове в Стара Загора.

Снимка: БГНЕС

Забранено е тяхното умишлено улавяне или убиване с каквито и да е уреди, средства и методи. Законът забранява още увреждане или унищожаване на местата им за размножаване, почивка и струпване по време на миграция. За тези видове важи и забраната за притежаване, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница и търговия.

Всяко посегателство срещу защитени видове се наказва с глоба от 100 до 5 000 лв. За физическите лица, а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв. В случай на доказано умишлено убиване на защитен вид може да се търси и наказателна отговорност по НК- лишаване от свобода от 1 до 3 години.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 hauttytuh 10:56, 15 мар 23

Because of a hormonal issue, my acne fluctuates propecia side effects

2 outsisket 01:06, 30 юни 23

cialis Minor 1 ketoprofen will increase the level or effect of willow bark by acidic anionic drug competition for renal tubular clearance

3 mavyBully 01:05, 14 фев 24

natural female viagra Anti Factor B Antibodies and Acute Postinfectious GN in Children

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама