Показват два видеоклипа, заснети от Боян Петров преди фаталното му изкачване

07:20, 09 юли 20 25 2045 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В Националния природонаучен музей при БАН ще бъде представена изложбата „Боян – следи в науката“. Тя е посветена на научните постижения на зоолога и биоспелеолог Боян Петров, съобщи bTV.

За първи път ще бъдат показани два видеоклипа, които той е заснел на Шиша Пангма на 28 април 2018 г. Това са едни от последните кадри на известния наш алпинист преди да започне фаталното си изкачване на върха, в които разказва за зоологичните си изследвания при височинните експедиции.

Жената на Боян Петров помага на лекарите, борещи се с COVID-19

Боян Петров е сред малкото зоолози в света, успял да събере колекции от границата на разпространение на живота на височини над 6000 м, което го нарежда сред най-добрите български полеви изследователи. Обогатил е колекциите на Националния природонаучен музей с десетки екземпляри от животински видове - някои от тях нови за науката, които вече са определени и са изложени в настоящата експозиция, заедно с част от дневниците и колекциите му.

Учен от НАСА връчва награда в памет на Боян Петров на технологичен хекатон

Освен алпинист Боян е отличен спелеолог, изследвал пещерите и пещерната фауна у нас и по света. Посетителите ще могат да видят прониквачния му костюм и научната му екипировка за изследване на прилепи и други пещерни животни. На името на Боян Петров до днес са кръстени 10 вида животни, сред които стоножката Balkanopetalum petrovi Stoev & Enghoff, мокрицата Trichoniscus petrovi Andreev, бръмбарите Gueorguievella petrovi Giachino & Gueorguiev и Eustra petrovi Gueorguiev, водният охлюв Belgrandiella petrovi Georgiev, дървеницата Scirtetellus petrovi Simov и др. Голяма част от научните му колекции остават все още непроучени. Сред тях без съмнение има десетки непознати за науката видове безгръбначни животни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама