Депутатите бързат с процедурата за шеф на КЕВР

09:50, 10 юли 20 / Политика 25 2174 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Депутатите стартираха наново процедурата за избор на председател на КЕВР. Това се налага след изненадващото решение на единствения кандидат Пламен Младеновски да се оттегли.

Мотивът му бе, че в обществото е било наложено мнение за нагласен избор, а не такъв на база експертни качества. Разбрахме го не от самия Младеновски, а от председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов.

Парламентът прие процедурните правила и даде само 5 дни срок за предложения. Така имената ще са ясни най-късно на 14 юли. 

Пламен Младеновски отказа да поеме КЕВР

Мандатът на сегашния състав на енергийния регулатор вече изтече, но по закон продължава да изпълнява задълженията си до избор на нов. Комисията има председател, двама членове със стаж в енергетиката, един със стаж във водоснабдяването и канализацията, както и един икономист.

Пламен Младеновски оглавява дирекция в енергийния регулатор, а кандидатурата му бе приета добре от бизнеса. Въпросителните около името му дойдоха след промяната в закона, с която бяха намалени изискванията за професионален стаж за заемане на длъжност в регулатора. Идеята мина с гласовете на ГЕРБ и ДПС, според които така се дава път на младите в сектора.

ГЕРБ и ДПС дадоха път на младите в енергийния регулатор

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама