Радев: От нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и прокуратурата

18:35, 09 юли 20 25 4920 Шрифт:
Автор:

От нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и прокуратурата. Това заяви президентът Румен Радев пред хилядите граждани пред сградата на президентството, излезли в негова подкрепа след като прокуратурата нахлу тази сутрин в администрацията на държавния глава. 

"Скъпи българи, благодаря на всички вас, които днес сте тук. Виждам хора от всички политически хоризонти и това не е случайно. Виждам млади и стари хора, това също не е случайно. Българската мафия постигна невъзможното - обедини почтените хора срещу себе си. От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която я използва за свой щит и политически репресии. Българската мафия е безцеремонна, защото дълго я търпяхме. Твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот, дълго търпяхме лъжите от екрана. Днес гневът се излива на площада, гневът от лъжите, грабежа, от произвола и от рекета. Гневът от всичко онова, което прокуди 2 милиона българи зад граница и днес притеснява всички нас. Това е битка за достойнството ни, за децата ни, за бъдещето ни, за природата ни", заяви Радев. 

"Битката за справедлива, модерна и европейска България. В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеем за България. "Страхливият умира всеки, смелият само веднъж" - тези думи ме държаха като пилот дълги години. Не на страха, ще си върнем България, мутри вън", призова държавният глава.

Както TOPNOVINI.BG съобщи, от държавното обвинение влязоха в президентството във връзка с две разследвания - търговия с влияние и разгласяване на държавна тайна. По първото обвинение за 24 часа е задържан секретарят по правни въпроси на президента Пламен Узунов. По второто за същия срок е арестуван съветникът по сигурността Илия Милушев. Достъпът на двамата до секретна информация е отнет.

Снимка: Юлиан Тодоров

Протестът е организиран в социалните мрежи, като първи пред "Дондуков" 2 се появиха адв. Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и политологът Арман Бабикян.

Снимка: Юлиан Тодоров

На протеста има хора от "Демократична България", "Спаси София", както и голяма част от депутатите от парламентарната група на БСП вече са пред президентството. Сред тях са лидерът Корнелия Нинова, Кристиян Вигенин, Атанас Зафиров, Александър Симов и Крум Зарков. Председателят на АБВ Румен Петков също е там.

"Пред президентството сме, за да защитим Конституцията и върховенството на закона. Срещу президента Радев се води война от първия ден от неговото избиране. Управляващото мнозинство – ГЕРБ и Обединени патриоти я водят на няколко фронта вече от 3 години – в парламента- от парламентарната трибуна, в изпълнителната власт – г-н Борисов като премиер и Министерският съвет. Срещу Радев се води компроматна война. Управляващите от първия ден до днес не приемат, че може да има институция, която да мисли различно от тях, която да има други ценности, да се бори за други неща", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Адв. Екимджиев: Свидетели сме на откровен прокурорски преврат и погром срещу Конституцията

Множеството подозира, че действията на прокуратурата са повлияни от извънредното обръщение на държавния глава ден по-рано, в което призова за сваляне на охраната от НСО на Ахмед Доган и Делян Пеевски. 

Евродепутатът Радан Кънев обяви, че ще постави в европарламента въпроса с нахлуването на прокуратурата в президентството.

Снимка: Юлиан Тодоров

Трифонов: Нахлуването на прокурори в президентството е погазване на Конституцията

Безпрецедентна акция на прокуратурата в президентството започна рано тази сутрин, като на "Дондуков" 2 влязоха прокурори, полицаи и служители на Бюрото за защита към главния прокурор.

Снимка: Юлиан Тодоров

Множеството пред сградата на президентството скандира: "Гешев е позор" и настоява за оставката на обвинител №1.

След 18:00 часа в протеста се включи лидерите на "Изправи се БГ" Мая Манолова и на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Стотиците граждани разпънаха огромен трибагреник.  

"Тук сме, за да защитим собствената си свобода. Благодарим на Гешев и Борисов, които направиха немислимото - да обединят всички нас, независимо от коя партия сме и какъв цвят имаме. Време е да си върнем държавата. Сега започваме и ще приключим, когато победим", заяви адв. Николай Хаджигенов.

"Събрахме се тук благодарение на Бойко Борисов и Гешев. Тук сме заради свободата и демокрацията и институцията, която беше нападната. На този площад сме събрани демократи. Демокрацията не е собственост на един политически цвят, ако някой я приватизира, става нещо лошо. Ако не искате да ни бият един по един, трябва да сме заедно. Не знам България от какво губи пари - от корупция или от неграмотност. Смачканите достойнства не се възстановяват лесно", допълни политологът Бабикян.

"Изглежда, че свикнахме с корупцията, а сега ще се наложи да свикнем и с диктатурата. Днешният жест показа кой и как ни управлява. Това не беше случка с президента и съветниците му, това беше смачкване на Конституцията така, както онзи ден смачкаха българския флаг и го хвърлиха", проф. Велислав Минеков.

След 19:00 часа гражданите се преместиха пред сградата на Министерски съвет, за да поискат оставката на правителството.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 23:45, 09 юли 20

Мафията крещи: вън Мафията и за пуч мечтае!
Оксиморон от всякъде!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама