Протестът срещу Борисов и Гешев блокира Орлов мост

21:02, 09 юли 20 25 4286 Шрифт:
Автор:

Хиляди граждани настояват в центъра на София за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Множеството блокира Орлов мост минути след 21:00 часа, след като премина по жълтите павета и покрай Народното събрание. Протестиращите пеят химна на България и скандират "Оставка".

Снимка: БГНЕС

Недоволните обещават всяка вечер да протестират, докато не постигнат победата си - оставките на премиера и обвинител №1. Площадът не може да събере протестиращите, които са блокирали и "Цар Освободител" до СУ.

Малко след 19:00 часа огромното множество стартира шествието си пред сградата на Министерски съвет, където скандираха: "Борисов е позор - оставка и затвор". 

Недоволството се стече пред "Дондуков"1 след като минути по-рано подкрепи държавния глава Румен Радев след  днешната прокурорска акция в администрацията на президента, завършила с арест на негови секретар и съветник. Именно това е причината за спонтанния протест, който събра хиляди в центъра на София.

Снимка: Юлиан Тодоров

Снимка: Юлиан Тодоров

Пред Министерски съвет протестиращите бяха посрещнати от полицейски кордон, който не ги допусна до сградата на правителството. Шествието продължи към съдебната палата, за да поиска оставката и на главния прокурор Иван Гешев.

Снимка: Юлиан Тодоров

"Дойдохме тук, за да видим дали Борисов не се е скрил при своя приятел Гешев", заявиха протестиращите, които скандираха "Мафия" пред Темида. 

"Искаме да му кажем, че той няма да е вечно главен прокурор. Ще му бъде търсена отговорност. Днес е денят да потърсим тази отговорност. Гешев, днес направихте държавен преврат, защитихте мафията и ние ви търсим отговорност", обърнаха се те към обвинител №1.

"Трябва да действаме заедно и да изритаме каскета", призоваха протестиращите. Те са готови всеки ден с автомобилите си да блокират важни пътни артерии в столицата.

"Всеки от нас е гласувал за различни партии, но никой не е търсил мафията и олигархията, която управлява чрез Доган и Пеевски. Призовавам в  името на суверенитета на държавата, на запазването на демокрацията - моментът за обединение настъпи. Трябва да отнемем абсолютната власт на главния прокурор и политизирания ВСС", заяви адвокат Велислав Величков от "Правосъдие за всеки".

Снимка: Юлиан Тодоров

На протеста присъства и съпругата на арестувания съветник на президента Илия Милушев. "Днес изведоха съпруга ми с белезници. Без повдигнато обвинение е в арестта на 3-то РПУ. Утре може да се почука на вашата врата, да влязат да ви обискират, да ви лепнат петно за цял живот, без да сте виновни. Непростимо е да спим. Всичко това е атака срещу Румен Радев. Пресата е голяма", заяви тя.

Множеството аплодира бившия правосъден министър Христо Иванов, който също присъства на протеста. "На Росенец видяхме, че мутрите ги е страх да не дойдат свободни хора, които си знаят правата. Не трябва да се отказваме", заяви той и призова всички да се включат на протеста пред съдебната палата на 16 юли.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Няма 23:03, 09 юли 20

.,. Бъдеще за народ, който се управлява от хора с минало ....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама