Катастрофа отне живота на щангиста Антонио Кръстев

07:36, 10 юли 20 25 3286 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Автомобилна катастрофа в Минесота отнела тази нощ живота на великия шампион и рекордьор в световните щанги, съобщават от Българската федерация по вдигане на тежести.

Антонио Кръстев напусна този свят на 58 години. Той е един от най-великите български щангисти. Кръстев е двукратен световен и двукратен европейски шампион. Три пъти е вицешампион на Европа. В юношеските си години става европейски и световен шампион през 1981г. През 1987 г. получава глобална известност с това, че в кат. +110 кг изхвърля най-голямата тежест в историята, като по време на световното първенство в Острава на 13 септември 1987 г. заковава над главата си 216-килограмова щанга. Това постижение остава неподобрено близо 30 години. Антонио подобрява пет световни рекорда – 4 в изхвърлянето и един в двубоя (467.5 кг от Реймс 1987 г.).

От 1991 г. Кръстев живее и работи в Северна Америка. Дълго време ръководи клуб по вдигане на тежести в Университета в Торонто, Канада. Три години след това се мести в САЩ, където основава частен тежкоатлетически клуб в Минесота, междувременно в последно време работи и като шофьор на камион.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама