Д-р Павел Николов: Как да се пазим за безпроблемна бременност

13:13, 10 юли 20 25 2121 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Д-р Павел Николов е специалист кардиолог в УМБАЛ "Александровска", всяка седмица той ще ни представя съветите и препоръките си как да живеем здравословно и да се грижим за своето сърце.

Снимка: Личен архив

Бременността е вълнуващ, незабравим и изключително интензивен период за всяка жена, през който организмът претърпява редица промени.

Всеки компонент на сърдечно-съдовата система по време на нормално протичаща бременност се адаптира по особен начин:

  • Повишават се сърдечният дебит с до 50% (количеството изтласкана кръв от сърцето за 1 мин.), „разтегливостта“ на артериите, както и обемът течности извън клетката, което обуславя появата на отоци по краката.
  • Увеличава се кръвотокът към редица органи с цел посрещане повишените нужди на организма.

Нормално сърдечната честота се покачва средно с около 10 уд/мин за целия период на бременността, а стойностите на артериалното налягане следват определена крива. До 6-тия месец обичайно кръвното налягане намалява като най-голям спад се наблюдава между 16-та и 20-та седмица, като това засяга както систолното, така и диастолното налягане. По-ниските стойности могат да бъдат причина за обща отпадналост, световъртеж, намален тонус. След този период артериалното налягане започва да нараства като доближава стойностите, характерни за бременността.

Има няколко патологични състояния, на които трябва да се обърне особено внимание.

Около 10% от всички бременности се усложняват с артериална хипертония.

Прееклампсията е състояние, което се характеризира с новооткрита артериална хипертония (дефинирана като систолно артериално налягане ≥ 140 mmHg или диастолно ≥ 90 mmHg) и поява на белтък в урината (протеинурия) при жени след 20 – та гестационна седмица. Рискови фактори за това състояние са: поява на прееклампсия при предишна бременност както и при близък родственик, хронична артериална хипертония или бъбречно заболяване, висок BMI (body mass index), възраст над 40г.

Еклампсията се явява усложнение на прееклампсията и включва освен по-горе описаните симптоми и епизодични припадъци с възможна загуба на съзнание и/или кома. Това състояние крие сериозни рискове за живота на майката и плода и налага задължително хоспитализация в специализирано болнично заведение.

Перипарталната кардиомиопатия е по-рядка форма на сърдечна недостатъчност, която се характеризира с намалена помпена функция на сърцето, без да има други очевидни причини за предшестващо сърдечно заболяване. Този вид кардиомиопатия се проявява през последния месец на бременността или до 5-тия месец след раждането.

Снимка: CanStockPhoto

Рискови фактори са: бременност с близнаци, възраст над 30 години, мултипаритет, фамилна анамнеза за перипартална кардиомиопатия, продължително лечение с токолитични агенти (лекарства, релаксиращи маточната мускулатура).   

По-голямата част от лекарствата, използвани за лечение на сърдечно-съдови заболявания не могат да се дават по време на бременност поради доказан увреждащ ефект върху плода или липса на доказателства за безопасност. В упътването на всеки медикамент има графа, в която се упоменава дали той може да бъде приеман през този период.

Моите съвети:

  1. Измервайте стойностите на артериалното налягане всеки ден и ги записвайте. Това ще улесни изключително много работата на наблюдаващия Ви лекар.
  2. Следете телесното си тегло. Няма универсални препоръки за това. За жени с нормален body mass index (BMI 18.5 – 24.9) е нормално телесното тегло да се увеличи с 11 до 16 кг за целия период на бременността.
  3. Всяка бременна жена трябва да бъде прегледана в периода 16-20 гестационна седмица за вродени сърдечни малформации на плода. Голяма част от тях могат да бъдат лекувани оперативно с висока успеваемост.
  4. Бъдете активни! Движете се и спортувайте, за да бъдете здрави Вие и Вашето дете.

За повече информация: e-mail: [email protected] или на тел. 0899/ 336 900

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама