Гешев обвини Радев в безпрецедентен политическо-партизански натиск

14:15, 10 юли 20 25 2497 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Ние всички сме тук не заради лични атаки срещу отделни магистрати или срещу главния прокурор - възприемаме всичко това, като част от работата. Тук сме, защото Прокуратурата беше подложена на безпрецедентен политическо-партизантски натиск от президента. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на извънредно изявление в Съдебната палата в София.

Зад гърба на Гешев застанаха неговите заместници, членове на Съвета на асоциацията на прокурорите в България, Управителния съвет на Камарата на следователите в България, административните ръководители на апелативните, окръжните и не малка част от районните прокуратури на територията на цялата страна.

Време е и олигарсите да влязат в затвора

Българските прокурори, следователи и съдебни служители се гордеят, че работят за българските граждани, а не за олигархията, заради която сме най-бедната страна в ЕС.  Те ограбиха няколко поколения. 

"Ще продължим да работи по същия начина защото залогът е бъдещето на децата ни и на Родината. Няма да ни спрат парите на олигарсите, нито заплахите срещу прокуроарите. Прокуратураата е друга и времето на двойните стандарти свърши. Време е освен бедни бългрски граждани, в затвора да влизат богати олигарси", заяви Иван Гешев.

"Няма да позволим, рушейки държавността и атакувайки прокуратурата да се градят политически проекти, включително от Радев", каза още главният прокурор и  посочи, че дори "приватизатора Иван Костов" не си е позволил да стигне до там и да нарече българската прокуратура мафия. 

Радев говори за светлина, но се съюзява с тъмнината

По думите на Гешев президентът Радев трябва да работи за единството на нацията, но когато вчера е слязъл при политическите лидери сред протеста, се е превърнал в обикновен български политик от Прехода. 

Радев говори за светлина, но се съюзява с тъмнината - явно това е неговият избор, заяви главният прокурор. Според  него политикът Румен Радев и присъдружните му партии искат слаба и зависима прокуратура. Гешев обяви, че прокуратурата не раздава присъди, защото това е работа на съда и призова независимият български съд дъщо да поеме отговорност.

Не е проблем на Прокуратурата, че Пламен Узунов, бивш вътрешен министър, получава решения на ВАС преди да са публикувани и подписани, че опитва да съдейства за получаване на български паспорт от руски гражданин, който представлява заплаха за нашата национална сигурност, че съдейства за заличаване на и за 5000 лева консултантски от обвиняемите Бобокови за брат му. Не е наша отговорост, че Милушев получава документи с класифицирана информация, изнесени от Военното разузнаване и са държавна тайна, както и са поставени под заплаха хора, работещи за националната сигурност на България и работещи извън България, каза Гешев.

Единственото, което интересува българската прокуратура е наличието или липсата на оказатлества за престъпления, засягащи националната ни сигурност. Няма да коментирам петте кашона с документи - класифизцирани документи, строго секретни, секретни, както и оперативен план за действия срещу Златко Баретата. Обществото ще бъде запознато с цялата информация по тези дела, отсече Гешев.

Съзнателно не се обръщам към Радев като президент, но той трябва да отговори на обществото знаел ли е за всички обстоятелства. Светлина или тъмнина иска в президентската институция и да посочи на гражданите къде в Конституцията има имунитет за престъпления на чиновници от президентството, заяви Гешев. 

За нас няма недосегаеми!

"Единственият недосегаем човек в България е именно президентът, според Конституцията ни. Ще изчакаме и ще уважим решението на Конституционния съд за неговия имунитет. Ние ще сме готови да изчакаме и приключването на неговия мандат. Радев уронва престижа на цялата държава с твърденията си, че Прокуратурата е мафия", каза още Гешев. 

По думите на главния прокурор, държавното обвинение не е зависимо от никого, включително от "Доган, Пеевски, Борисов, Радев" и други "дребни чиновници" и ще разследва всички. 

Реакцията от ВСС

 Висшият съдебен съвет поиска спешна среща с президента Радев "по повод ескалиращите обществени реакции, и натиска върху съдебната власт". В писмото до президента представляващият ВСС– Боян Магдалинчев посочва, че напрежението, което се генерира в обществото през последните дни, руши не само доверието в съда и прокуратурата, но и държавността. В писмото е изразено очакване Президентът да приеме отправената покана и срещата да бъде проведена възможно най-скоро, в името на стабилността и доверието между властите.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама