Онлайн петиция събира подписи за оставката на правителството

11:00, 13 юли 20 / Политика 25 3307 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Петиция с искане за оставката на правителството „Борисов 3“ набира популярност във Facebook. Целта й е да се съберат 1 милион гласа.

До момента в петицията са се включили над 69 хил. души. Най-много са подписите от София, Варна и Пловдив. Прави впечатление, че са участвали и живеещи в Лондон, Атина, Мадрид, Берлин, Мюнхен, Прага, Чикаго и др.

Петицията стартира, когато страната се тресе от протести. Началото на напрежението дойде след „акостирането“ на лидера на „Да, България“ Христо Иванов на плажа край парк „Росенец“, където са „летните сараи“ на Ахмед Доган. Той и сподвижниците му не бяха допуснати да останат на плажа, стигна се до пререкания с охранителите от НСО. Дойде въпросът защо почетният председател на ДПС е с държавна охрана, а след огромна вълна от обществено недоволство службата остана без началник. Доган, както и депутатът Делян Пеевски сами се отказаха от охраната „поради недоверие в принципала на службата“, който я е употребил политически. За НСО отговаря президентът Румен Радев, който не веднъж е настоявал двамата да не се охраняват от държавни охранители.

Снимка: Топновини

Протести имаше край парка „Росенец“- граждани се противопоставиха на това, че не са допускани на плаж публична държавна собственост. От другата страна бяха сподвижниците на ДПС, който подкрепиха своя почетен председател. Край резиденцията на Доган се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи, имаше и арестувани.

Борисов: Няма да подам оставка

Недоволството очаквано се пренесе и под прозорците на властта. Хиляди граждани настояха за оставката на кабинета. Симпатизанти на ГЕРБ от цялата страна пък се събраха да подкрепят партията и лидера си Бойко Борисов. Това обаче не завърши добре- автобусите на ГЕРБ бяха атакувани, появиха се и грозни клипчета с полицейско насилие.

Гешев няма намерение да се оттегля

Снимка: Юлиан Тодоров

Гражданите искат и оставката на главния прокурор Иван Гешев заради безпрецедентната акция в президентската институция. Намеси се и държавният глава Румен Радев, който призова народът да изхвърли мутрите от изпълнителната власт и от прокуратурата.

Протестите продължават, но оставки на хоризонта не се очертават, поне засега.

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:00, 13 юли 20

ДЕБЕЛОТО ПРАСЕ ВИ ДЪРЖИ НА КАИШКА, СКАЧАТЕ СПОРЕД ТОЯГАТА НА АМЕТ ДОГАН!!!!! ТОВА СА ВИ НАЧАЛНИЦИТЕ - КАКВОТО ВИ КАЖАТ ТОВА СТАВА!!! НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ БОКО СПЯЩАТА КРАСАВИЦА!!! ОСТАВКА НА ИБРИКЧИЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама