Местан: Акцията на ДПС край „Росенец“ ни предупреди: „Доган е Недосегаем“

10:58, 13 юли 20 / Политика 25 2566 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В позиция до медиите председателят на ДОСТ Лютви Местан коментира случилото се край „летните сараи“ на Ахмед Доган. „Районът около парк „Росенец“ бе залят от хиляди подчинени на Доган, организирани, разбира се, от кметове на общини. Медиите набързо и наивно ги определиха като “защитници на почетния председател“. Защита от какво и от кого?“, попита Местан.

Нито Христо Иванов, комуто прави чест, че пое политическа отговорност за протеста на гражданите, нито протестиращите граждани бяха заплаха за Доган. Осъществяването на конституционно право на свободен достъп до плаж, публична държавна собственост, не може да се квалифицира като заплаха за когото и да е. В това число и за този, който го е узурпирал под закрилата на държавни и общински власти“, заяви Лютви Местан.

ДПС и "плажуващи" пяха химна на България

Според него ДПС акцията край „Росенец“ има друго твърде опасно измерение. „Това бе нагъл акт не на защита, а на предупреждение, на директна заплаха – Внимавайте! Ще правя каквото си искам, ще свалям демократично избрани правителства, ще строя зимни и летни сараи, есенни и пролетни даже; ще купувам лодки, яхти, ТЕЦ-ове, че и летящи чинии, стига да поискам. Аз съм субектът на властта. Аз разпределям порциите. Дори без власт, пак съм субектът на властта. Защото освен явна има и сива, задкулисна власт. Това е моята територия. Тук аз съм Царят и затова съм Недосегаем. Извън и над закона. И ако някой се осмели с дрън-дрън принципи като върховенство на закона да ми потърси отговорност, за кратко време ще мобилизирам не 3, а 30 хиляди, ако се налага и 300 хиляди и тогава ще стане страшно за етническия мир“.

Маниакалната претенция, че етническият мир зависи от една персона и може да бъде застрашен по негова прищявка дори по повод законни права на български граждани, само защото те биха нарушили морския конфорт на Властелина, е обиден за всички – и за българите и за турците“, коментира Местан.

Мустафа Карадайъ: Виждаме, че държавата липсва

Относно „Росенец“ на Борисов и на бургаския му кмет, никак не им отива ролята на “Ни лук ял, ни лук мирисал“. Те носят пряка отговорност за създаването на този мини анклав като част от по-големия руски анклав на Лукойл“, подчерта Лютви Местан и допълни: „Премиерът ще акумулира нарастващо недоверие не заради общата си политика, а заради сарайските си зависимости. „Росенец бе началото“. Ще последват и други форми на недоволство. Тук въобще не визирам протестите, организирани от президента Радев. Моето отношение към него е заявено отдавна, заради абсолютно неприемливата му геополитическа ориентация“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама