Венелин Петков и Антон Хекимян съдят Валери Симеонов

17:46, 13 юли 20 25 2245 Шрифт:
Редактор:

Журналистите на bTV Венелин Петков и Антон Хекимян заведоха съдебното дело за обида и клевета срещу лидера на НФСБ и зам.-председател на парламента Валери Симеонов.

Според исковата молба Симеонов е увредил честта и достойнството на двамата журналисти, нападайки ги с обиди и клевети, а атаката му е разчетена от редица съсловни организации като посегателство върху свободната журналистика. Хекимян и Петков претендират за нанесени неимуществени вреди и считат извършеното от Симеонов за виновно и непозволено увреждане, съобщава "Епицентър".

До съдебното дело се стигна след остро изказване на Валери Симеонов в ефира на БНТ от 11 февруари, направено по повод развитието на събитията около бизнесмена Васил Божков и бившите му партньори Цветомир и Боян Найденови. В ефира на държавната телевизия Симеонов даде Венелин Петков и Антон Хекимян като пример за корумпирани журналисти и обяви, че ако зависи от него, би им пратил прокуратурата.

"Или телевизионните водещи не са корумпирани?! Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, на които на 15 декември им е казано цялата история на Найденови, престъпната схема на Божков с ощетяване на държавата със стотици милиони и те са мълчали?", заяви пред камерите Симеонов.

Атаката му дойде след отправени от самия Цветомир Найденов обвинения, че Би Ти Ви не е оповестила съдържанието на предоставени им през декември папки с разкрития около Божков.

От bTV светкавично излязоха в защита на двамата журналисти с аргумента, че всяко едностранно разкритие, включително това на Найденов, следва да бъде внимателно проверено. С позиции в подкрепа на двамата журналисти излязоха и други професионални медийни организации, нападките на Симеонов осъди и дирекция "Информация" на самата БНТ.

"В публичните изявления на ответника Симеонов има няколко акцента – (а) координирано поведение на Антон Хекимян и Венелин Петков за извършване в съучастие на конкретно престъпление – „недоносителство“ за узнати от тях при осъществяване на служебните им професионални задължения на тежки умишлени престъпления; (б) укриване от надлежните държавни органи на узната информация за „престъпната схема на Божков и ощетяване на държавата със стотици милиони“; (в) нарушаване на правилата на журналистическата етика и на стандартите на журналистическите професионални задължения чрез укриване в продължение на повече от 45 дни на важна за обществото информация, която то има право да знае, а те - професионално задължение да разкрият и (г) извършването на тези престъпления или правонарушения с користна цел като проява на „корупция“, се изтъква в исковата молба. Нищо от това не отговаря на истината и с разпространението на тези обиди и клевети пред различни медии Симеонов посяга на най-ценните активи на един журналист - доброто име и авторитета, градени от двамата с години труд в bTV, пише още в документа.

Ново дело по линия на започналите атаки срещу медията е завела и самата телевизия. Този път искът е срещу вестник "Телеграф" и Цветомир Найденов за системно публикуване на клеветнически материали, стъвпащи на неверни изказвания на Найденов. Серия от публикации обвързват изпълнителния директор на телевизията Флориан Скала с Васил Божков, Цветан Василев и афериста Барак Алон. Както "Сега" писа, bTV вече заведе сходно дело срещу сайта "Блиц" и Цветомир Найденов.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 НеМутра 09:09, 04 сеп 20

Мутрата Марешки е нахален. Хекимян го засрами пред България. Как ли ще се покаже пред мутрите си. Антон Хекимян е истински БЪЛГАРИН от арменски произход. Сигурен съм, че ако България се отърве от мутрите за него ще пише в алеята на славните журналисти - борци за ИСТИНАТА.
Да е жив и здрав големият Български АРМЕНЕЦ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама