Генетици превръщат женски комари в нехапещи мъжки

12:45, 15 юли 20 / Култура и наука 25 1512 Любомира Николова
Снимка: Pixabay

Американски учени доказаха, че промяната на само един ген превръща женските комари в мъжки, които не смучат кръв и не могат да предават опасни зарази на хората. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Proceedings of the National Academy of Sciences“, пише БГНЕС.

Биолози от политехническия университет във Вирджиния заедно с колегите си от Тексаския университет изучавали комари от вида Aedes aegypti, чиито женски представители разпространяват жълта треска, денге, чикунгуня, вируса Зика и няколко други опасни болести. Мъжките от този вид не са опасни, защото не хапят.

Особено внимание е било обърнато на доминиращия локус в една от двойките хромозоми - М локус, който определя мъжкия пол, подобно на Y-хромозомата при хората.

Промяната на този ген в хромозомната област на женските екземпляри ги превръщат в мъжки с характерните за този пол експресивни гени. Има само един малък недостатък – генно модифицираните комари не могат да летят, защото в М локуса се намира генът, който отговаря за летенето при мъжките.

Допълнителни изследвания могат да помогнат да бъдат създадени трансгенни линии, които превръщат женските комари в летящи мъжки, което може да има решаващо значение при разработването на методи за борба с комарите.

Засега учените са фокусирали вниманието си само върху един вид комари, които представляват най-сериозна заплаха за хората, но скоро ще продължат с изследвания и върху други видове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи