Крахът на върховенството на закона в България ще бъде обсъден в ЕП, заяви Елена Йончева

14:51, 16 юли 20 / Политика 25 1487 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Крахът на върховенството на закона в България ще бъде обсъден в Европейския парламент. Това е голям пробив", каза пред БНР евродепутатът от Европейските социалисти и демократи/БСП Елена Йончева, член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, в която ще се проведе дискусия за състоянието на върховенството на закона в България. Обсъждането ще е в началото на септември

Тя уточни, че това ще се случи въпреки съпротивата на ЕНП и на ГЕРБ. "Това не е регулярна дискусия. ЕНП нямам информация да е подкрепила нито внасянето на такава точка, нито провеждането на такава дискусия", каза Йончева.

България предизвиква загриженост в Брюксел

Тя заяви още, че е получила уверението от комисар Вера Йоурова, че България продължава да бъде наблюдавана от ЕК за спазване на върховенството на закона. 

"Фактът, че тази точка влезе в дневния ред и ще бъде обсъждана, доказва, че Механизмът за сътрудничество и проверка не е отпаднал и ние продължаваме да бъдем наблюдавани", обясни Йончева.

По думите на евродепутата  кризата с корупцията и със свободата на медиите няма да бъде преодоляна изведнъж, след като си отиде правителството на Бойко Борисов. 

Акцент на деня: Европа не чува скандиранията „Оставка“

"Тепърва битката ще започва, независимо кои сили дойдат на власт. Това ще изисква едни постоянни усилия и в София, и в Брюксел", смята Йончева.  

Тя съобщи, че евродепутати са подписали писмо до Шарл Мишел - председател на Европейския съвет, в което настояват да бъде обвързано върховенството на закова в България с многогодишната финансова рамка: "ЕНП не може дълго да си затваря очите пред случващото се в България и пред липсата на върховенството на закова в България, защото самото ЕНП се дискредитира", коментира още Елена Йончева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама