Осми ден на недоволство: Протестиращи сформираха жива верига пред полицейския кордон

23:40, 16 юли 20 25 5136 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

На осмия ден от протестите в Триъгълника на властта протестиращи изградиха жива верига пред кордона от полицаи, като се хванаха за ръце. По този начин те се опитаха те се опитаха да предотвратят евентуални сблъсъци с органите на реда. 

Малко след 22.00 часа пред почти празното пространство пред кордона малки групи младежи започнаха агресивно да скандират срещу полицаите „Оставка“, „Боклуци“ и нецензурни изрази. Към служителите на реда полетяха няколко пластмасови бутилки и димки, малко по-късно запалиха факли. По същото време млад мъж се изкачи на стълба на светофарната уредба между бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков" и покри камерата с найлонов плик.

Сформираната жива верига от протестиращи попречи да се стигне до сблъсъци. Впоследствие вторият ред полицаи пред сградата на Министерския съвет отстъпиха няколко крачки назад, което предизвика аплодисментите на протестиращи

Десетки хиляди недоволни от управлението на премиера Бойко Борисов и от главният прокурор Иван Гешев излязоха за поредна вечер на протест в центъра на столицата.

Пред сградата на бившия Партиен дом първи се събраха представители на сдружение "Боец". Пред президентството се събраха протестиращи срещу правителството, като по-късно двата протеста се сляха. Около 19.30 часа гражданите тръгнаха на шествие по централните столични булеварди "Цар Освободител", "Дондуков", покрай храм-паметника "Александър Невски" до Орлов мост. Протестът премина и през Съдебната палата, преди да се върне обратно до т.нар. Триъгълник на властта.

Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, реформи в съдебната система и въвеждане на електронно гласуване.

Днес организаторите на протеста, нарекли себе си "Отровното трио", призоваха за гражданско неподчинение и национална стачка в следващите дни. "Време е за гражданско неподчинение! Ако продължават, ще блокираме цялата страна. Ще легнем пред самолетите", заяви проф. Велислав Минеков. 

Около 21.30 часа той призова протестът да приключи в 22.00 часа и всички да си разотидат мирно, за да не се излагат на опасност от провокатори. Протестът обаче приключи малко преди полунощ - близо седем часа след началото му. На финала участниците в днешните демонтрации ръкопляскаха, пяха националния химн и обявиха, че утре пак ще са в центъра на София, за да изразят недоволството си от управляващите. Докато пяха химна протестиращите, полицаите свалиха каските си.

Поредният антиправителствен протест се проведе въпреки поисканите от премиера Борисов оставки на министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. По-рано днес управляващата коалиция заяви, че е стабилна и ще довърши мандата си. Въпреки това следващата седмица се очакват  сериозни промени в кабинета след гласуването на вота на неодверие срещу кабинета. Главният прокурор Иван Гешев също заяви, че не обмисля да се оттегли от поста. 

Премиерът Бойко Борисов обвини президента, че е сценаристът на протестите, а държавният глава Румен Радев коментира, че рокадите в кабинета няма да спасят държавността и заяви, че естественият ход в случая е оставка на правителството. 

С всеки ден демонтрантите стават все креативни, а лозунгите и проявите им - по-интересни. Днес Триъгълникът на властта се превърна в импровизирано футболно игрище – с врата точно под прозорците на Министерски съвет и кукла, олицетворяваща премиера. Протестиращите се редуваха да бият дузпата един след друг в знак на протест.

Другата новост днес бе стол от инквизицията, на който бяха поставени цветя и плакат с лика на Бойко Борисов, също поставен на жълтите павета и „спасения“ трибагреник от плажа „Росенец“. Малко преди мръкване между Министерския съвет и президентството пък бе издигнато бесило.

Показахме, че българите можем да бъдем обединени, когато се борим срещу беззаконието. Така че, продължаваме напред с ясната идея от утре да осъмнем с един нов парламент. По отношение на флага имаме една идея, която не знаем дали ще се осъществи. Предстои да разберете“, заяви за БГНЕС Бисер Русимов, който „спаси“ националния символ.

„Няма леви, няма десни - на всички сме ви бесни!”, „Властта се чисти като вход - отгоре надолу“, "Бокоизма падна!",  "Липсата на еволюция, събуди революция" са само част от лозунгите, които днес бяха издигнати на жълтите павета в столицата.

Пред TOPNOVINI.BG участници в протеста споделиха, че днес на площада са довели и децата си, за да ги научат как се прави демокрация.

Протестът протече при засилено полицейско присъствие, а от СДВР призоваха за мирни и законни протестни действия. Днес от МВР съобщиха, че полицаите, които бяха заснети да упражняват физическа сила над протестиращи преди дни, вече са установени. Те са отстранени от работа до приключване на проверката.

Освен в София шествия и протестни демонстрации има в почти всички области градове. За първи път на площада излязоха в Монтана и във Враца. За поредна вечер протести се проведоха и в Варна Бургас, Благоевград и Ямбол. Демонстрации се проведоха още в Русе, Силистра, Сливен и Хасково.

В Пловдив се проведе многохиляден протест, а около 22.00 часа протестиращите блокираха тунела под Античния театър в града.

 

Сънародниците ни в чужбина също се включиха в антиправителствените протести – от Виена, Лондон, Манчестър, Берлин, Кьолн и Барселона и др..

"Причината да сме в чужбина не е защото ни харесва да сме далеч от родителите си. Причината е, че не ни устройват условията за живот в България", заяви пред bTV Светослав Димитров, който е студент в Берлин.

Българи в Испания също излязоха с призиви за оставки, разпускане на Висшия съдебен съвет, насрочване на предсрочни парламентарни избори и съдебна реформа. Протестът се провежда пред консулството ни в Барселона.

През изминалите дни протести имаше и в други европейски градове. Във вчерашния ден с възгласи "Оставка!" и "Заедно срещу мафията!", българи, живеещи в Брюксел също поискаха оставки и настояха за рокади по върховете.

Още снимки от днешния протест вижте в галерията по-долу. Кадрите са на фоторепортера на TOPNOVINI.BG Юлиан Тодоров. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама