"100 малки победи": Маги Христова за леката атлетика и как да поддържаме оптимална форма

11:00, 20 юли 20 / Спорт 25 8142 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

TOPNOVINI.BG и "100 малки победи" стартирахме поредица от интервюта с треньори и спортисти, които ще показват колко важна част от нашия живот е спортът и как по един или друг начин трябва да намираме време, за да го практикуваме. Също така те ще ни разказват пътя, който са извървяли и това как да поддържаме ежедневна форма. Здравият дух и здравото тяло се постигат с добра дисциплина, целеустременост и хъс. #100 малки победи е предизвикателсто за всеки един от вас.

Магдалена Христова е завършила спортното училище на Локомотив София и НСА „В.Левски“ със специалност треньор. Дългогодишна национална състезателка и многократна шампионка на България в дисциплините – скок на дължина, 60 м, 100 м и 200 м за това как е стигнала до тук и как мотивира себе си ще разберете в интервюто:

Маги, кога и защо започна да тренираш и да се интересуваш от здравословния начин на живот? Какво те вдъхнови?

Започнах да тренирам лека атлетика още на 8 години, защото бях една от най-бързите в класа ми.

В момента в който стъпих на стадион „Локомотив”, веднага се влюбих в този спорт и бях сигурна, че това ще правя много дълго време и така вече 35 години тренирам и нямам намерение да спирам.

Запалих се по здравословния начин на живот доста по-късно, като професионален състезател, не само защото се чувствам много по-добре, а и това с което се храниш и пиеш отива в работещата мускулатура, т.е. няма как да градиш качества и добра спортна форма приемайки вредни хранителни вещества, които тровят тялото.

Трудно бих казала, като малка нещо да ме е вдъхновило, просто обичах да бягам. В сегашния момент ме вдъхновява, любовта ми към работата, децата които тренирам и личният пример, който им давам.

Как се мотивираш?

Не ми е трудно да се мотивирам за нещо, което съм правила цял живот. Обичам леката атлетика, чувствам се щастлива и спокойна. И когато ме питат хората какво правиш в свободното си време, отговарям-тренирам....

Има ли невъзможни неща или това е просто оправдание?

В живота има наистина някои невъзможни неща, но когато говорим за спорт, това е само оправдание.

Мога да дам себе си за пример, колкото и да звучи нескромно. Работя по 12 часа в нашия спортен клуб „Приорити спорт”, организирам състезания, лагери и почти всичко свързано със спорт, през другите 12 часа гледам моя син, който е на една година, т.е. имам 24-часов работен ден и въпреки това нямам пропусната тренировка.

Снимка: Лека атлетика в клуб "Приорити спорт"

Когато човек е дисциплиниран и най-вече отговорен към своето здраве, винаги ще намери дори един час да се раздвижи.

Изброй няколко от най-важните ползи, защо трябва човек да тренира?

Физическите ползи всички ги знаем, в момента са много модерни, защото суетата на хората е издигната на пиедестал.

За мен психическите и възпитателните ползи са много по-важни и тях се опитвам да предам на децата и подрастващите, които тренират с нас в клуба - дисциплина, отговорност, трудолюбие и търпение.

Спортът има огромно значение за психиката, знаем че облекчава стреса от динамичното ежедневие на всички и отделя децата от компютрите поне за малко.

Като организатор на състезания винаги подтиквам децата да участват в тях, защото това е истинската ситуация, която изгражда техните характери. Да бъдат смели, уверени и да не се страхуват. Да приемат и победите и загубите като плюсове и моменти, които ги изграждат като хора.

Снимка: Лека атлетика в клуб "Приорити спорт"

Какво ти дава леката атлетика?

За мен най-важното нещо е да се спортува, особено децата. Винаги казвам не е важен спортът, а да харесват и обичат треньора си. Той ще ги запали и мотивира за всякакъв спорт.

А защо атлетика, аз съм пристрастна за този въпрос, за мен това е най-динамичния, естествен и хармоничен спорт. Лесно достъпен за всички. Бягането от своя страна е най-естественото движение. В същото време повечето модерни спортове са тръгнали от атлетиката, говоря за кросфит и всички останали производни, на които са просто една обща физическа подготовка практукувана от десетилетия в нашия спорт.

Кои са най-често използваните извинения и оправдания при пропуснати тренировки?

При децата обикновено, имам да уча или съм на урок, което в повечето случаи, проблемът е че не са организирани, предпочитат да седят на телефоните. За жалост има и случаи, в които амбициите на родителите оказват роля в пропуснати тренировки. Товарят децата си с много уроци и ангажименти и забравят най-важното, а именно здравето на собствените си деца. То е нещото, което остава за цял живот.

Снимка: Личен архив

В каква възрастова група са хората, на които си личен треньор?

Аз тренирам хора от всички възрастови групи и всички нива на физическа подготовка. Работя с малки деца на стадиона, работя с възрастни за тонус и отслабване. Водя физическата подготовка на баскетболен клуб „Левски –Лукойл”, както и на баскетболен клуб жени „Монтана”. Състезаващите се деца и юноши, които са избрали леката атлетика за реализация и участват в републикански шампионати, сме ги разпределили да водят своята физическа подготовка при моя бивш треньор и в момента колега Димитър Петров.

Кои са най-често срещаните заблуди за достигането и поддържането на оптимална кондиция?

Страната ни, а може би целият свят обичат да следват кумири, инфлуенсъри и т.н., смятат че щом той или тя е слаба или има мускули, започвам и аз и след месец съм като тях, пълна заблуда!

Всъщност това е най - трудното, да поддържаш оптимална форма е непрекъснат процес и изисква много воля, търпение и постоянство през целият ни живот.

Снимка: Личен архив

Спазваш ли диета и какви хранителни добавки приемаш?

Цял живот съм на диета! Аз винаги казвам, че основната рецепта да си в перфектна форма се казва ГЛАДУВАНЕ и спорт.

Като всъщност това значи не да не ядеш нищо, а да се научиш, когато ти е най-сладко на масата, просто да станеш от нея. Другото се нарича лакомия и всъщност това е основният проблем на почти всички.

Хранителни добавки приемам само обикновените витамини, аминокиселини,магнезий и то сега, защото тренирам всеки ден при това доста интензивно. Във всички останали случаи препоръчвам да не се тровят хората с добавки, тялото е страхотна машина, дайте му възможност да ви го покаже.

Хранете се нормално с истинска храна, пийте вода и най-вече спете нормално поне по 8 часа, друго не е необходимо.

Какво най-много ти помага, за да постигаш целите си?

Аз съм спортист до мозъка на костите си, не е нужно много, за да се мотивирам за целите си. Винаги обаче премислям нещата мъдро, изпълнявам всяка моя идея или желание едно след друго, когато дойде моментът. Никога не правя няколко неща едновременно.

Много хора се чудеха защо станах майка на 42 години, веднага споделям с вас, имах цел да развия голям и работещ спортен клуб, който ми отнемаше цялото време. Когато пораснахме, защото за мен това беше моето семейство,  аз  вече имах възможност да отгледам моето собсвено дете, в същото време работата и успехите в нашия спортен клуб да вървят спокойно.

Снимка: Лека атлетика в клуб "Приорити спорт"

 

Кое е мотото, което следваш?

Бъди търпелив и следвай сърцето си!

 

Още по-темата:

"100 малки победи": Стремежът към усъвършенстване помага на Роберта да върви напред

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама