Борисов с остри реплики срещу нидерландския премиер в Брюксел

14:00, 18 юли 20 / Свят 25 3252 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Българският премиер Бойко Борисов е обвинил нидерландския си колега Марк Рюте, че иска да бъде полицаят на Европа, пише в. „Файненшъл таймс“. Това се случило по време на вечерята на ръководителите на страните членки на ЕС в Брюксел вчера. 
 
 
Борисов казал на Рюте, че иска да бъде полицаят на Европа, като си позволява да решава дали националните планове за реформи на отделните страни са достатъчно амбициозни, за да оправдаят финансовата подкрепа на ЕС.
 
Репиликата на Борисов идва в отговор на настояването на Марк Рюте разпределянето на парите от фонда да става с единодушното одобрение на страните-членки. Неговият отказ да приеме новите предложения на председателя на Европейския съвет за управлението на т. нар. механизъм за възстановяване и устойчивост на практика принудиха Шарл Мишел да прекрати заседанието вчера.
 
„Съжалявам, че въпреки изричното ни разбирателство да не се коментира нищо преди вземането на крайно решение колегите са си позволили да изнасят казано от един или друг премиер.“, коментира днес Борисов в Брюксел, цитиран от "Клуб Z".
 
„Разбира се, че държавите, които имат по-голям финансов ресурс, имат правото да търсят по-голям контрол върху изразходването на средствата. Това е нормално. В това отношение абсолютно подкрепям „пестеливата четворка“, каза още Борисов въ връзка с исканията на Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания, които настояват за промяна на баланса във Фонда за възстановяване и грантовете да бъдат по-малко. 
 
Днес от правителствената информационна служба съобщиха, че българският министър-председател е изразил подкрепа за холандския премиер по отношение на инструмента, предвиждащ възможността всяка държава да поставя определен въпрос, който счита за важен, за разглеждане от министрите от ЕКОФИН.
 
От правителствения пресцентъра обявиха, че според Борисов „Това е добър компромис“ и изпратиха снимка на българския премиер и нидерландския му колега, на която двамата се усмихват и демонстрират добри отношения. Самият Борисов сподели същата снимка във Facebook, придружена от кратък коментар "Пълен синхрон".
 
 
Европейските лидери не постигнаха споразумение по бюджета на Европейския съюз за следващите 7 години и плана за възстановяване от пандемията през първия ден от заседанието си в Брюксел, което продължи почти до полунощ местно време. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама