Институциите разделени и на годишнината от рождението на Левски

22:00, 18 юли 20 / Политика 25 2322 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Отбелязваме 183 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. И на светла дата като тази българските институции показаха колко са разделени. Председателят на парламента Цвета Караянчева бе в родния град на Дякона Карлово, а президентът Румен Радев в единствения град в България, който носи името Левски.

Разделението постави БНТ в странна ситуация. Наложи се излъчването на приемането на почетния караул от Цвета Караянчева да бъде прекъснато, за да чуем речта на Румен Радев. А председателят на парламента да говори в Карлово след края на словото на президента. 

Стремежите на Левски са живи и днес. Нима е отживелица борбата му срещу „правото на силата“. Нима са изгубили смисъл думите му, че за народното зло не трябва да се мълчи, а да се действа тук и сега. Нима е загубил смисъл заветът му, че срещу тиранина и неправдата трябва да се борим със всички сили, обединени и заедно“, заяви държавният глава и призова: "Да не забравяме, че Левски е нашият защитник пред времето и нашият съдник пред историята, защото ни завеща своя морален пример, с който днес мерим и думите, и делата си“. 

Дали ще сбъднем заветa на Левски за чиста и свята република зависи само от нас. От нашата непримиримост, особено днес, от нашата обединена воля и задружни усилия. Само тогава пътят на Левски отново ще бъде нашият път- като личности, като нация, с ясна визия и ясно бъдеще“, каза още президентът.

Левски е лекарството срещу колективната ни безпаметност, амвонът, от който звучат неказаните истини, неосквернени от мними тълкуватели, от рамки и клишета, от погазени клетви и обругателства. Не от месии се нуждаем днес, не от калпави родолюбци и нравоучители, а от водачи, безстрашни, уважителни, готови от себе си да се отрекат за общото благо“, заяви Цвета Караянчева.

Днес вместо права отстояваме правомощия, от чуждо име съдим. Допуснахме в речта си думи, които не струват и грош. Така както учим децата си на признателност, така трябва да учим себе си на разкаяние и смирение. Не да възкачваме и сваляме кумири, докато по пътя към бесилото на Апостола крачат самопровъзгласили се нови спасители“, изтъкна тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама