Проблемът наесен ще е как да различим хората с коронавирус и тези с грип, смята лекар

08:50, 19 юли 20 / COVID-19 25 1535 Шрифт:
Topnovini

"Проблемът наесен ще е как да различим хората с коронавирус и тези с грип", заяви председателят на Националното сдружение на личните лекари доц. д-р Любомир Киров пред Нова телевизия.

„Мисля, че в момента режимът е почти свободен, но нямаме нито бум, нито пик. Имаме покачване и спадане. Мисля, че не трябва да се крием. Смяташе се, че през лятото вирусът ще намалее, но това не се случи, което го прави по-различен от останалите. Това може да ни доведе до извода, че тази инфекция ще поддържа някакви нива. Проблемът наесен ще е как да различим хората с коронавирус и тези с грип. Вероятно ще има случаи на инфектиран и с двата”, смята той.

196 нови случая на коронавирус за последното денонощие

Според него мерките, които са взети в България, са уместни и премерени.

„Безспорно колкото повече хора се тества, вероятността повече хора с инфекция да бъдат засечени е по-голяма. Това не е единственият показател. Трябва да се има предвид, че тестове се извършват на хора с оплаквания или такива, които са били контактни лица ”, заяви д-р Киров.

Според него би била интересна статистика, която да посочи колко положителни тестове са открити при хора, които са били принудени да си направя тест поради почивка или друг фактор, без да са имали симптоми. Д-р Киров е категоричен, че термини като пик, спад  и други подобни не бива да се използват, тъй като това е нормален ход на епидемията. Той смята и, че не бива да се сравняват ситуациите в отделните държави. И даде пример: „Твърде са различни спецификите. В САЩ има много заразени, страната е сред най-засегнатите, а епидемията там започна по-късно. Само, че на този фон там все още се спори дали да се въведат маски на обществените места”.

Той е на мнение, че парите не би било редно да идват от Здравната каса, тъй като в нея не са предвидени подобни средства. Според д-р Киров е логично по определени критерии личните лекари да могат да назначават изследване за коронавирус. Той смята, че това ще скъси пътя на пациента до установяване на диагнозата.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:16, 20 юли 20

А нима този проблем не съществуваше през март (че и през януари и февруари, ако трябва да сме по-точни)? А нима, освен грип, няма и други вируси, които причиняват подобна картина? Или вече е "модерно" да си болен и да умреш именно от коронавирус??

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама