11 ден на протести в "триъгълника на властта"

20:15, 19 юли 20 25 3114 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

Вече 11 дни хора на всякаква възраст са се събрали с искания за оставка на правителството и главния прокурор. За пореден ден хиляди скандират "оставка", "Борисов вън" и "Гешев е позор". Началото на протеста бе поставено в 19:00 часа и към момента движението в района е спокойно.

Снимка: БГНЕС

С всеки изминал ден протестиращите издигат нови лозунги. Днес на площада има истински моноблок, върху който е написано „ГЕРБ, Гешев, ДПС, БСП, Доган, време ви е да си ходите” и обозначен със стрелка изход към тоалетната чиния.

"Няма полза от реформи на система, поставена върху потисничество", „Смяната на играчите не е решение. Нужна ни е революция”, заявиха част от протестиращите.

Снимка: БГНЕС

На площада организаторите от така нареченото „отровно трио” – Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков, прочетоха декларация до европейските посланици.

От трибуната се изказа и пострадалият студент в Хага Евгени Марчев, срещу когото беше употребена полицейска сила и приет в „Пирогов”.

Протестиращите скандират „Бъдеще за младите”, „Всички вън”, мощно барабанене и надуване на свирки придружават всяко изказване на участниците в протеста. „Искаме справедлива държава. Искаме справедлив съд и оставка”, заяви млад режисьор, който отчете, че само преди десет дни България е била разединена, а днес всички са заедно на площада.

Снимка: БГНЕС
 
Полицейските сили са заели позиции около сградата на МС и в съседните улици. Днес от СДВР призоваха гражданите за мирен протест без безредици и нарушаване на обществения ред.

Все още не се знае дали протестиращите ще предприемат шествие до Народното събрание и по централните софийски улици.

Междувременно през целия ден днес и към настоящия момент сънародниците ни в чужбина също изразяват подкрепата си за протестиращите в София и страната. С възгласи „корупцията вън” излязоха хора в германския Кьолн, в белгийската столица Брюксел българите издигнаха снимки с лика на премиера и надпис „мафия”, докато министър-председателя участва в срещата на върха на ЕС. Сънародниците ни във Виена пък проведоха протестно шествие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама