17 български вуза обявиха специалности без такси

14:18, 20 юли 20 25 1819 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

17 висши училища в България обявяват специалности, в които обучението ще е напълно безплатно. От държавната хазна са отпуснати 1 308 542 лева за общо 4476 първокурсници.

Финансирани ще бъдат специалности, в които има дефицит на студенти и съответно - недостиг на квалифицирани кадри за пазара на труда, съобщава агенция „Монитор“.

В Софийския университет са предвидени 794 места за безплатно обучение на студенти, които са разпределени в 5 приоритетни професионални направления.

Без такса в СУ ще може да се учи „Иранистика“, „Индология“, „Новогръцка филология“, „Румънска филология“, „Хидростроителство“, „Религия и теология“, „Физични науки“, „Химични науки“ и др.

Химикотехнологичният и металоргичен университет ще обучава безплатно по специалностите „Химични технологии“, „Материали и материалознание“, „Парфюмерия и козметика“, „Биопродуктово инженерство“.

Техническият университет-София освобождава от такси по специалностите „Приложна математика и информатика“, „Енергетика“, „Топлоенергетика и ядрена енергетика“.

Бъдещите учители по физическо възпитание, които ще стартират обучението си в специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание“ в Национална спортна академия „Васил Левски“ – София също няма да плащат такса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама