България ще получи близо 29 млрд. евро в следващите години, съобщи Борисов

07:28, 21 юли 20 / Политика 25 3043 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"България ще получи близо 29 млрд. евро в следващите години", обяви премиерът Бойко Борисов. 

"Това са с 1 млрд. евро повече", поясни той.

„Ние сме от малките страни които ще получат повече.  И то при положение, че общият размер на новата годишна финансова рамка е с 62 млрд евро по-малък. Затова заслужавам да ми се иска оставката, защото има 2 млрд. евро повече при това окастряне. За хората които ми искат оставката им оставям 29 млрд евро за следващите години”, коментира още премиерът.

Лидерите на ЕС постигнаха компромис. "Снощи се разбрахме - на 390 млрд. евро паднаха грантовете, на 36 млрд. - заемите. Всичко беше пренаписано", каза още Борисов. 

"За първи път България ще има и 200 млн. лв. за бедните райони", допълни той.

"Шарл Мишел е изключителен приятел на България. Меркел много помогна. Огромна подкрепа и от Себастиан Курц, направи изказване пред съвете все едно е премиер на България, че държи да получи България тези 200 млн. Специално да на премиера на Холандия", коментира премиерът. 

Борисов каза още, че е получил голяма подкрепа от френския президент Еманюел Макрон.

"След излизането на Великобритания, ЕС изгуби един от най-големите си платци", подчерта Борисов след срещата, на която се обсъди новия бюджет на ЕС.

А Европейският съюз ще разполага с 1,8 трилиона евро бюджет до 2027 година. Това споразумение беше постигнато на петия ден от преговорите в Брюксел.  За първи път в историята, е постигната договореност за обвързване на отпускането на бюджетни средства с върховенството на закона и опазването на околната среда.

Този бюджет ще съдържа и фонд за икономическо възстановяване. Той ще е в размер на 750 милиона евро, уточни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама