Официално: Подписаха договора за концесия на летище София

12:00, 22 юли 20 25 2713 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Консорциумът „Соф кънект“ взема летище София на концесия за 35 години. Договорът беше подписан днес в присъствието на премиера Бойко Брисов.

"Днешното подписване на концесията на летище София е показателно за това, че нашите европейски партньори са добре дошли в България...С такива европейски партньори съм убеден, че България ще върви напред. Надявам се, че летище София ще продължи да работи като едно от най-добрите в региона“, подчерта министър-председателят.

Процедурата за концесионер бе спечелена от консорциум „Соф Кънект“, с летищен оператор „Мюнхен“, в който участват немски, френски и австрийски компании. Тя обаче беше спряна и започна съдебен процес, след като трима от участниците в обществената поръчка подадоха жалби. Миналия месец Върховният административен съд препотвърди избора на транспортното министерство, с което „Соф Кънект“бе определен за концесионер.

Инвестициите на концесионера ще бъдат в размер на не по-малко от 608 милиона евро за срока на концесията – 35 години. Консорциумът планира изграждането на трети терминал на летището до десетата година от срока на концесията и нов карго терминал на мястото на стария Терминал 1. На по-късен етап е предвидено и разширяване на Терминал 3, включително чрез инвестиране в хотел.

Целта на правитеслтвото е парите от концесията да се използват за модернизиране на подвижния състав на БДЖ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама