Гешев готов да отчете свършеното пред депутатите още през август

17:15, 23 юли 20 / Политика 25 1815 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Главният прокурор Иван Гешев ще изготви и представи пред парламента доклад за дейността на прокуратурата за времето, в което той ръководи държавното обвинение. Предложението за това дойде от парламентарната група на „БСП за България“, а депутатите го одобриха единодушно със 179 гласа „За“, един „Против“ и без „Въздържал се“.

"Демократична България" поиска Борисов да инициира отстраняването на Гешев

„В последните месеци прокуратурата извърши серия действия, които привлякоха широко обществено внимание, породиха множество въпроси и създадоха притеснения. Бяхме свидетели на безпрецедентни досега случаи на оповестяване на данни и обстоятелства, на показни арести, на нахлувания и на изявления на главния прокурор, които не се вписват в Наказателно-процесуалния ни кодекс“, аргументира предложението депутатът от левицата Крум Зарков, цитиран от БГНЕС.

След проверка на прокуратурата: Пристанището в "Росенец" е незаконно

Според него с действията си Гешев е допринесъл за общественото недоволство, а те са се превърнали в един от поводите за продължаващите протести, в които граждани настояват и за неговата оставка.

„Този разговор е важен за цялото ни общество сега“, подкрепи го колегата му Антон Кутев.

С малки редакционни поправки управляващите също подкрепиха проектът на решението.

Първоначално се очакваше докладът на прокуратурата пред Народното събрание да бъде представен наесен, в началото на новия парламентарен сезон, тъй като депутатите излизат във ваканция от началото на август, а вече се появи информация, че главният прокурор Иван Гешев е излязъл в отпуска.

Главният прокурор обаче заяви готовност да се отчете пред депутатите още в началото на следващия месец. В прессъобщение от Прокуратурата посочиха, че тогава Гешев ще може да представи обобщените данни за дейността на държавното обвинение за първите шест месеца от 2020 г. Данните за деветмесечието пък ще са готови в края на октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама