Всеки гражданин ще може да сезира Европейската прокуратура

09:19, 24 юли 20 / Свят 25 1782 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейската прокуратура ще може да бъде сезирана от граждани, частни фирми и институции. Това обяви главният прокурор на ЕС Лаура Кьовешив интервю за БНР.

Тя посочи, че целта е европейската прокуратура да е готова до края на годината като има възможност да бъдат преразглеждани вече затворени дела по случаи със злоупотреба с европейски средства.

Кьовеши поясни, че дейността на европейската прокуратура ще се базира върху регулации и във всяка страна-членка европейският делегиран прокурор трябва да взема предвид националното законодателство. "Така че ще видим къде ще бъде възможно да се отворят отново дела и къде не на базата на вътрешното законодателство", коментира тя.

По думите ѝ преди старта на европейската прокуратура стоят три въпроса за изчистване - назначавнето на колегиума, избор на делегирани прокурори и бюджет.

 

"Надявам се, че в крайна сметка ще разрешим всички проблеми, свързани с престъпността в нашите страни членки или поне да осигурим по-добра превенция и разследване", заяви тя. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама