Съюзът на съдиите призова ВСС да разреши годишния отпуск на магистратите

12:30, 24 юли 20 25 1413 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да позволи на магистратите да ползват платения си годишен отпуск през август, освен ако нямат насрчени заседания.

За да се запази независимостта на магистратите от техните административни ръководители, председателите на съдилища не могат да се позовават на суспендирането на действието на правилата за съдебната ваканция, като без сериозни мотиви ограничават правото на отпуск на съдиите. Би следвало да се приеме, че при липса на насрочени заседания или на случай, при който съдия все още не е довършил възложената му работа (чл. 337 ЗСВ), председателите на съдилища не следва да ограничават правото на съдията да ползва годишния си отпуск през месец август 2020 г.“, казват магистратите в официалното си изявление цитирано от „Дневник“.

От най-голямата съдийска организация предлагат председателите на съдилища да определят предварително и подробно причините, поради които ще бъде допустимо да се откаже на съдия ползването на отпуск през август.

Вчера стана известно, че самите членове на ВСС ще почиват близо 2 месеца през лятото, а от ССБ призовават магистратите да бъдат пускани в отпуск през август, освен ако нямат насрочени дела или други служебни ангажименти, по които текат срокове.

Снимка: ВВС 

На 20 юли главният прокурор Иван Гешев също излезе в летен отпуск на фона на гражданските протести пред Съдебната палата, които настояват за оставката му. Той ще бъде в почивка до 9 август, но пресцентърът му декларира, че "главният прокурор работи най-добре, докато е в отпуск".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама