Марияна Николова ще стимулира българите да почиват в България

16:39, 24 юли 20 / Политика 25 2514 Шрифт:
Автор:

Поемам Министерството на туризма с ясното съзнание, че най-засегнатият бранш в света от пандемията е туризмът. Няма прогноза, която да ни дава хоризонт, кога пътуването на хората ще се върне към онези темпове и обеми, с които бяхме свикнали само допреди няколко месеца. Това написа в профила си във "Фейсбук" вицепремиерът и от днес министър на туризма Марияна Николова.

"Здравето на всички е най-важната грижа в момента и затова туризмът е изправен пред непознати ограничения. Ние имаме трудната задача да обмислим и да решим как да отворим вратите за туризма в условията на ограничения и често затварящи се граници и бариери. Моите намерения са от още от първия ден заедно с представителите на бранша да актуализираме Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма и да я адаптираме към новите условия. Нашите курорти, местата с туристически забележителности, богата ни история, природните ни красоти имат нужда от реклама като привлекателни, сигурни и безопасни за почивка. Днес хората, работещи в туризма имат нужда от подкрепата на държавата, така както това се прави във всички европейски страни", отбеляза тя.

Тя представи и няколко важни факта, които очертават тежкото състояние на туризма в момента.

През юни на летище Варна са пристигнали 99 полета, а през миналата година за същия период са били 1000. Подобна е ситуацията и на летище Бургас – 203 полета сега срещу 2000 през 2019 година.

Според Николова има опасност близо 70 процента от хотелите в най-големите ни курорти Слънчев бряг и Златни пясъци да останат затворени.  Заради отсъствието на чуждестранни туристи, транспортът, хранителната индустрия, земеделието и много услуги ще изпаднат във финансова криза.

Консултантът по туризъм Михаил Кръстев: Оставката на Ангелкова беше необходима, но не доведе до решаване на проблемите

Вицепремиерът признава, че икономиката на много населени места в България се крепи само на туризма.

"Приоритет в новите условия ще бъде да се стимулират българите да почиват в България, независимо дали на море или на планина, за да се компенсира отлива на чужди туристи. Предоставянето на ваучери за почивка и туризъм на широк кръг от хора ще бъде сериозен стимул и подкрепа на бранша. Изчисленията показват, че икономическият ефект от тази мярка ще бъде 2.3 пъти – всеки даден лев като ваучер ще се върне като 2.3 лева в туризма. Тази мярка трябва да бъде постоянно действаща, за да се види ефекта от нея", категорична е Николова.

"Много европейски страни – Румъния, Словения, Австрия, Франция, Германия вече прилагат ваучерната система в подкрепа на туристическата индустрия.  Още от днес следобед започнах срещи с браншовите организации в туризма, екипът в министерството ще работи координирано с тях, за да намалим щетите, нанесени на българския туризъм от пандемията", допълни новият министър на туризма.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:49, 24 юли 20

Ох, милата

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама