Протестиращи блокираха Дариткова и Нинова в БНТ, изведоха ги с полиция

09:00, 25 юли 20 25 1707 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Участниците в шестнадесетия ден от протестите блокираха сградата на БНТ. Малко след 21.00 часа в петък група демонстранти, начело с представители от "Демократична България" и "Боец", се отклони от основното шествие и се насочи към БНТ. Там те поискаха оставката на директора Емил Кошлуков, след което окупираха двата изхода.

Протестиращите обявиха, че няма да ги освободят, преди да излязат участниците в продължаващото в същото време издание на тв предаването "Панорама" - председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова от ГЕРБ и лидера на БСП Корнелия Нинова.

"Няма да допусна да бъда използвана за повод за конфликт между протестиращи и полиция! Всички обаче имаме своите права!", написа Дариткова във "Фейсбук".

След почти два часа престой в сградата на БНТ Дариткова и Нинова бяха изведени с полиция, а протестиращите бяха избутани от пространството пред "Сан Стефано", за да се освободи място за извежданите политици. Дариткова бе качена на автомобил, но демонтрантите обърнаха кофи за боклук пред колата и тя остана в участъка между улиците "Шейново" и "Тулово". 

Докато хората викаха "Оставка" и "Елате при нас", на мястото пристигнаха допълнително полицаи. Със щитове те образуваха плътен кордон, зад който Дариткова се скри от протестиращите и това накара част от тях да скандират: "От какво ви е страх?", "Много ви е страх!" и да я освиркват. По-късно обаче стана ясно, че Дариткова е напуснала района без служебния си автомобил. 

По същото време Корнелия Нинова също беше посрещната с недоволство и викове "Оставка" от протестиращите. Председателят на БСП беше опръскана с вода, но в крайна сметка Нинова си тръгна от БНТ с такси.

Малко по-късно от МВР излязоха със следното съобщение: "Напрежение възникна при излизането на председателите на двете най-големи парламентарни групи в НС, които участваха в седмичното обзорно предаване "Панорама". Полицейските служители не допуснаха ескалация. Полицията отново напомня на участниците в протестните действия да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации. Охраната, осъществявана от полицейските служители, е с цел опазване на спокойствието на гражданите".

Днес едно от лицата на снощната акция - Иво Мирчев от "Демократична България" обяви, че Дариткова и Нинова не са били обиждани от протестиращите и те не им дължат извинение.

„Гневът на хората е огромен. Промените в правителството дори не могат да бъдат наречени козметични. Това се усеща от хората на улицата и това е резултатът“, коментира той в ефира на bTV.

„Г-жа Дариткова е представител на най-висшата част от политическата ни класа. Това е жената, която беше живият щит пред премиера на една пресконференция. Хората не ги обиждаха, а искаха техните оставки и да говорят с тях...В парламента БСП не зададоха нито един въпрос на Иван Гешев и това е много важно да се каже...Това са политически лица и като такива те трябва да бъдат готови да говорят с всички граждани. Вчера не бяха готови“, допълни Иво Мирчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама