Падна рекордът при жените в 100-километровата Обиколка на Витоша

14:25, 26 юли 20 / Спорт 25 1518 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

С впечатляващ рекорд завърши Обиколката на Витоша при бегачите. 37-ото издание събра на старт над 580 скороходци, които потеглиха по трасето точно в полунощ срещу неделя.

12-годишно момиче стана вицешампионка при колоездачите на "Витоша 100"

Най-много овации заслужи шампионката при жените Мария Николова. Освен че записа шеста победа при десетото си участие, тя прати в историята собствения си скоростен рекорд, като финишира за 9.17:32 ч., повече от 20 минути по-бързо от досегашното си върхово постижение. Наред с това Мария финишира с пето време от всички участници, което е изумително.

„Бях разпределила прецизно силите си, което е много важно в подобно предизвикателство. През нощта имаше гъста мъгла над язовир Студена и на Ярема, допълнително трасето бе влажно и на места доста кално от проливния дъжд. Щастлива съм с рекорда и… продължавам към следващата
година и следващото изпитание,“ заяви шампионката след финала.

При мъжете се заформи оспорван двубой между шампиона от 2016 г. Ивайло Атанасов и прочутия рекордьор в планинските бягания Кирил Николов–Дизела. Двамата се движеха рамо до рамо до село Чуйпетлово, но там Дизела получи болки от възпалена стара травма и се отказа.

Атанасов продължи без да намалява темпото и триумфира на финала с личен рекорд от  8.18:20 ч., само на 6 минути от рекорда на трасето. Среброто бе за Стефан Иванов, финиширал 40 минути след шампиона, а бронза заслужи Тодор Георгиев.

„Трасето допълнително се усложни от падналия порой, на места в маратонките ми влизаше много кал и това затрудняваше бягането. Малко не стигна за рекорда, но предизвикателството остава…,“ каза след победата си 32-годишният учител по философия Ивайло Атанасов.

Над 100 бяха и тези, които се впуснаха в супер изпитанието „200 км“ - да обиколят Витоша първо с велосипед и след това със скороходците. Супер героят на уикенда се казва Самуил Вълчев, който запази лидерството си от първия ден с велосипеда и накрая спечели златото при дуатлонистите с 16.17:11 ч. (5.08:56 ч. колоездене и 11.08:15 ч. бягане).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама