Христо Иванов твърди, че фирми на ДПС са получили над 500 млн. лв. от ББР

15:14, 27 юли 20 / Политика 25 1901 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Фирми в близост до ДПС са получили над 500 млн. лв. от Българската банка за развитие. Това обяви днес лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов във Фейсбук.

Иванов уточни, че общата сума е изчислена на база публикации от журналистически разследвания, „пише Дневник“.

Увеличиха капитала на ББР със 700 млн. лева

Иванов припомни, че ББР използва публичен ресурс, като има за цел да финансира малки и средни предприятия, иновативни бизнеси и експортно ориентирано производство.

Най-големите кредитополучатели обаче не отговарят на тези условия, като свързани с Пеевски фирми са получили кредити да 250 млн. лв. Такива са фирми на Румен Гайтански-Вълка, който според кредитното портфолио на банката е взел 150 млн. лв., а свързани с Георги Гергов фирми са взели 125 млн. лв. Според проучването на "Демократична България" кредити са отпуснати при 3-4 пъти по-ниски лихви от тези за нормалните кредитополучатели.

Българска банка за развитие отчете 44,9 млн. лв. печалба за 2016 г.

От "Демократична България" искат ББР да мине на отчетност към парламента и да стане прозрачна банка. Настоява се също да се върне отменената забрана за финансиране на лице, свързани с партии, както и да се въведат ограничения на размера на кредитите. Христо Иванов каза още, че предстои да бъде изпратени писмо до председателя на Европейската централна банка, в което ще се настоява тя да включи ББР сред банките, които се наблюдават директно.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама