Мицотакис пое ангажимент за отварянето на още гранични пунктове с България

16:52, 27 юли 20 / Политика 25 1641 Шрифт:
Редактор:

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева постави днес в Атина въпроса за по-бързото възобновяване работата от страна на Гърция на възможно най-голям брой гранични пунктове на общата ни граница, където към момента заради въведените гръцки мерки срещу коронавируса на практика напълно работи само ГКПП „Кулата-Промахон“.

Захариева е на посещение в Атина по повод 140-ата годишнина от установяването на двустранни дипломатически отношения. Тя обсъди въпроса за работата на ГКПП на срещите си с външния министър Никос Дендиас и с премиера Кирякос Мицотакис, съобщават от МВНР..

Гърция иска отрицателен тест за Covid-19 и за авиопътници от България

„Говорихме и как да облекчим движението между двете държави в условията на коронавируса. Благодаря на министър-председателя Мицотакис, че пое ангажимент да обсъди с гръцкия екип от експерти и да се възстанови преминаването през поне един още ГКПП“, заяви Екатерина Захариева след разговорите с Мицотакис и Дендиас. Тя подчерта, че не е възможно само един граничен пункт в момента да обслужва целия поток от пътници към Гърция през общата ни граница и това силно затруднява гражданите.

„Мога да ви уверя, че лично премиерът е поел ангажимент да се занимае с въпроса и скоро ще има резултат, защото той разбра, че това е важно не само за двата народа, но и за комуникациите в Европейския съюз. Пандемията ни постави в доста трудно положение на много нива. Учените носят тежка отговорност, а ние се движим в техните рамки“, потвърди и гръцкият външен министър Никос Дендиас. „Искам да ви поздравя колко добре се справяте с коронавируса. Всички имаме проблеми, но като цяло страните се справят много добре“, каза още Дендиас. Захариева увери, че България е сигурна и безопасна дестинация за гръцките туристи и ги покани да посетят страната ни.

По време на срещата с Дендиас външният ни министър засегна и темата за по-бързото изграждане от гръцка страна на граничния пункт „Рудозем-Ксанти“. Той ще подобри не само трафика, но и ще допринесе за икономическото развитие на регионите от българска и от гръцка страна.

Двамата външни министри обсъдиха целия спектър на двустранните отношения в рамките на стратегическото партньорство, включително строителството на газовия интерконектор, и ги определиха като отлични. Договорено бе икономически екипи да работят заедно за привличане на високотехнологични инвестиции в региона, и по-специално в автомобилостроенето.

„Важен урок, който трябва да научим от кризата с коронавируса, е колко взаимосвързани сме всички ние и че трябва заедно да работим за преодоляване на последиците. Няма как една държава сама да се справи с последиците от кризата от коронавируса в икономиката“, заяви Екатерина Захариева, цитирана от пресслужбата си.

Гърция е сред най-важните търговски партньори на България. През 2019 г. двустранният стокообмен с Гърция възлиза на 3,5 млрд. евро, като бележи 8,3% ръст. Износът ни към Гърция се е увеличил с 6,5% и е в размер на 2 млрд. евро. Вносът се е увеличил с 10,7% и е в размер на 1,5 млрд. евро. Салдото е положително (461 млн. евро).

Двамата министри приветстваха постигнатото решение от Европейския съвет по общия бюджет и спасителния план за излизане от кризата, като бе изтъкнато значението на бързото подготвяне на национални програми за прилагането му.

В дневния ред на разговорите бяха и европейската интеграция на Западните Балкани и ситуацията в Източното Средиземноморие. Екатерина Захариева и Никос Дендиас потвърдиха общата позиция на подкрепа на европейските стремежи на 6-те страни от региона, защото това е от значение за сигурността на целия ЕС. В същото време по пътя към ЕС е важно прилагането на реформите и спазването на принципите на добросъседство.

По повод ескалацията на напрежението в Източното Средиземноморие Екатерина Захариева заяви българската подкрепа за Гърция и Кипър и потвърди позицията на страната ни, че суверените права на всички държави в ЕС трябва да бъдат спазвани в пълно съответствие с международното право. Тя изрази надежда за деескалация на напрежението между Турция и Гърция, като призова спорните въпроси да се решават в добросъседски дух и добра воля, а не чрез едностранни действия.

Българи излязоха на протест срещу превръщането на "Св. София" в джамия

Външните министри на България и Гърция изразиха дълбоко съжаление от промяната на статута на църквата „Света София“ в Истанбул. Според българската страна „Света София“ свидетелства за диалога на различните култури и религии и трябва да бъде съхранена като част от световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Гърция е първата страна, която външният ни министър посещава след възобновяването на физическите дипломатически контакти след първия етап на кризата с коронавируса. Екатерина Захариева потвърди стратегическото партньорство между двете държави и по време на срещата си с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама