Протестът в София започна: Блокират ключови кръстовища

14:53, 29 юли 20 25 3375 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Малки групи от протестиращи блокираха ключови кръстовища в София. Около 12.00 часа близо 50 души затвориха кръстовището на бул. "България" и бул. "Иван Е. Гешов" с плакати  "Извиняваме се за неудобството, държавата е в ремонт. Оставка!". 

Снимка: БГНЕС

Малко след това те се насочиха към НДК в посока ул. „Фритьоф Нансен” и продължиха към "Триъгълника на властта". Част от сформираното шествие на протестиращи се насочи към "Петте кьошета", където също имаше блокада на кръстовището. Протестиращи преминаха и покрай Съдебната палата с възгласи "Гешев е позор" и "Оставка", след което блокираха движението по булевардите „Цар Освободител“ и „Княз Александър Дондуков“, заставайки под прозорците на Министерски съвет.

Снимка: БГНЕС

Част протестиращите се отправиха на шествие към "Орлов мост", като по пътя блокираха за кратко кръстовището на бул. "Цар Освободител" с ул. "Г. С. Раковски" при руската църква, спряха за кратко пред Народното събрание,  блокираха кръстовището пред Софийския Университет и достигнаха пл. "Орлов мост". Полицейското присъствие в центъра на София продължава да бъде засилено, а части на полицията и жандармерията са разположени пред всичко ключови места, както и пред сградите на основните институции.

Снимка: ТОПНОВИНИ

Блокадите са част от обявения за днес общонационален протест, на който "управляващата мафия" ще чуе "гласа на цяла България".

Участниците в днешния митинг се събират пред сградата на Министерския съвет още в 10.00 часа, а самият протест започва в 19.00 часа.

„Да пробием глухата власт с вашия глас. След митинга започва нашата „ваканция“.След митинга започва нашата „ваканция“. Носете си палатки, чадъри, одеяла, дрехи, вода. Оставаме на лагер в триъгълника на властта пред Министерски съвет до оставка на мутрите.", призоваха организаторите от "Отровното трио".

Снимка: БГНЕС

Тази вечер инициативата "Правосъдие за всеки" призовава за протест пред Съдебната палата под надслов "Свободата няма нужда от каскет 3". Той е насрочен специално за днес, защото точно преди инициативата проведе първия си голям протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Протести са заявени и в други градове на страната. Автошествие се очаква да блокира пътя Стара Загора-Казанлък около 19.00 часа край село Ягода.

Снимка: Юлиан Тодоров

Припомняме, че общественото недоволство започна на 9 юли след безпрецедентна акция на прокуратурата в президенската институция, при която бяха арестувани двама от екипа на Румен Радев. Вече повече от 20 дни протестиращите настояват за оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

До този момент обаче правителството категорично заявява, че ще остане на власт, за да запази стабилността на държавата пред лицето на кризата с коронавируса. Вместо да подаде оставка премиерът направи сериозен ремонт на кабинета и се раздели с четирима министри - на финансите, на икономиката, на туризма и на вътрешните работи. След рокади здравното министерство също се оказа с нов "началник", тъй като Кирил Ананиев оглави финансовото министерство.

Главният прокурор също няколко пъти обяви, че няма намерение да се оттегля от поста и заяви, че протестите няма да попречат на работата му.

Снимка: БГНЕС

Днес новият вътрешен министър Христо Терзийски коментира, че МВР ще се справи и с общонационален протест. Той призова протестиращите да спазват правата и да не влизат в пространството на останалите. "Няма разрешение за шествията. Опитваме се да помагаме на другите граждани", заяви той по повод обвиненията на участници в митингите, че полицията не успява навреме да спре движението на автомобили в блокираните от тях кръстовища.

Той обяви, че полицаите, които всяка вечер работят извънредно заради протесетите, ще бъдат компенсирани с 12 дни допълнително отпуска. 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:30, 29 юли 20

Браво! Всеки ден така - до победата!

2 Анонимен 17:35, 29 юли 20

Да го духате джендъри!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама