Българите с гарантиран достъп до ваксина срещу Covid-19

14:23, 30 юли 20 25 2203 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България се включва в общоевропейската процедура за покупка на ваксина срещу Covid-19. Парламентарната здравна комисия подкрепи ратификация, с която се гарантира, че с откриването на ваксина за коронавирусната инфекция, българските граждани ще имат достъп до нея.

Всички страни ще могат да закупят ваксината на базата на предварителни споразумения, а процедурата ще предполага провеждане на единен търг на европейско ниво, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ Д-р Даниела Дариткова по време на извънреден брифинг в Народното събрание.

Русия обяви, че има ваксина срещу коронавируса

"Ваксините, които ЕС ще поръча за гражданите, ще са качествени и достъпни на пазара. Качеството им ще се следи от европейските институции. Ваксинирането с тази ваксина няма да е задължителна, няма да влиза в календари, ще дадем възможност на всеки от рисковите групи и всеки с изявено желание, да може да се ваксинира", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от БГНЕС.

В момента все още няма разработена ваксина, очаква се към средата или след средата на август да има готовност на фармацевтичти фирми да са произвели такава ваксина

Четири ваксини срещу COVID-19 дават добри резултати

Рисковите групи у нас са 2 милиона души: хората, които са на възраст над 65 години; хората с хронични или други заболявания; и третата група са медицинските и немедицински лица на първа линия, които имат пряк контакт с болни с коронавирус, посочи здравният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама