Ден 22 от протестите: Френски омлет, протестен плаж и "мръсните дрехи" на Борисов

21:20, 30 юли 20 25 3059 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

За двадесет и втора вечер поред недоволни от работата на правителството и главния прокурор се събираха под прозорците на властта с викове "Оставка". В четвъртък столицата осъмна с палаткови лагери и блокирани кръстовища, което доведе до транспортен хаос и промени в движението на градския транспорт. Две кръстовища - пл. "Орлов мост" и пл. "Независимост", остават блокирани повече от денонощие.

Основните искания си остават същите – оставка на премиера и главния прокурор, електронно и дистанционно гласуване, както и свикване на Велико Народно събрание за смяна на Конституцията.

Възгласите "Оставка" и "Затвор" огласиха за поредна вече центъра на столицата. Събралото се множество благодари с аплодисменти на гражданите от цялата страна, за това че подкрепят протестната проява и се включват в демонстрациите от различни градове.

Малко след 21.00 часа многохилядното шествие се отправи към сградата на ЕК в столицата, след което се насочи към пл. "Орлов мост". 

По идея на организаторите голяма част от демонстрантите си донесоха плажни принадлежности - чадъри, дюшеци, топки, шезлонзи за "протестен плаж" пред институциите. С това те искат да покажат, че топлото време и отпускарският сезон няма да ги откажат от целите им и са гототви да прекарат лятната си почивка под прозорците на властта.

Младежката организация на ДСБ организира акция под надслов "Мръсните дрехи на простора" - Бойко Борисов в истории, обещания и думи". Пред сргадата на Министерския съвет те представиха своеобразен "преглед на печата", който показва различните фази от кариерата на Борисов. 

На простора бяха "прострени" 14 публикации от различни медии, с които протестиращите припомнят някои от изказванията на Борисов. Сред тях са публикации със заглавия: "Премиерът се застъпи за съдебната реформа", "Борисов получава sms от ВСС за "Яневагейт", "Борисов: Пеевски си отиде. Пеевски напусна страната", "Борисов: Излизайте на улицата, за да падне правителството" и други публикации през годините.

И тази вечер Министерския съвет беше под обстрел. Протестиращите приготвиха "френски омлет" за управляващите и хвърлиха пресни яйца и домати по сградата.

Протестиращите пък на пл. "Орлов мост" опънаха палатки. Районът все повече заприличва на къмпинг с палатки и тенти, между които играят деца, рисуват с тебешир по асфалта, карат колелета и се забавляват.

По-рано протестиращите изписаха с прясно окосена трева думата "Оставка" и заявиха, че ще седят под сянката на орлите докато не се изпълнят исканията им. Недоволните дори бяха организирали ротация на блокадата, като при палатките идваха нови хора, а други си тръгваха и после пак се връщаха с нови сили.

Протести се проведоха и в други градове в страната.

Днес премиерът Бойко Борисов коментира недоволството от джипа си по време на поредната си инспекция из страната. Той заяви, че всички противници на диверсификацията на газовите доставки сега протестират.

Още снимки от днешния протест вижте в галерията по-долу. Кадрите са на фоторепортера на TOPNOVINI.BG Юлиан Тодоров. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама