Отпадат наемите на обекти в Слънчев бряг, отварят карантинни хотели

15:59, 30 юли 20 / Политика 25 1652 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Ще бъдат изцяло опростени наемите до края на годината на обекти в Слънчев бряг, които не са отворени за туристи. Предстои да се направи анализ кои ще са те, като това ще важи за обекти, които са под егидата на „Слънчев бряг“ АД. "Решението беше трудно, но го взехме, тъй като държавата влиза в положението на бранша. Знаем за затруднението в момента и че туризмът е най-засегнатият сектор", заяви в Слънчев бряг вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Тя бе категорична, че най-големият ни курортен комплекс е изцяло подготвен да поеме туристите, които се очакват следващите месеци. 2020 е годината на българските туристи, на които разчитаме, обяви още тя. Прилага се пълна дезинфекция на всички публични пространства, както и на зелените площи, а видеонаблюдението функционира напълно. Около 350 камери работят за сигурността на посетителите, стана ясно от думите й.

Министърът на туризма допълни, че с 50% ще се намали и таксата за паркиране в курорта. Създадена е специална апликация за чужденци, която е в тяхна помощ. Чрез нея веднага може да се заплати паркирането в синята зона, като сега цената е 50 цента на час, посочи вицепремиерът. В момента тук почиват германци, нидерландци и чехи.

Снимка: Министерство на туризма

"Местата за настаняване са резервирани за месец август на пълен капацитет", съобщи министърът на туризма. Очакваме през септември и двудневни, и тридневни посещения, а август - едноседмични пакети. За септември има много еднодневни резервации, както и седмични, и уикенд пакети.

"Разчитаме българите да посетят повече места за настаняване в страната си, да видят нашите културно-исторически забележителности. Подготвяме съвместно с Асоциацията на екскурзоводите инициатива за малко познатите места у нас, която ще популяризираме в онлайн пространството", каза Николова.

Промени в туризма: 35 евро субсидия за туроператорите и без PCR тестове за украинци

"Благодаря на всички хотелиери, които въпреки пандемията не затвориха своите обекти и не освободиха персонала. Благодаря за подадената ръка, трябва да търсим решения. Изработваме и екшън план, който ще очертае подготовка за предстоящия зимен сезон, той е много важен. Ще създам специализиран съвет към министерството, в който ще бъдат включени експерти и представители на бизнеса, съобщи също тя. В него ще бъдат подготвени кризисни предложения за новия зимен сезон и преодоляване на последствията от Covid-19."

Марияна Николова допълни и че в двата ни най-големи черноморски курорта - Слънчев бряг и Златни пясъци ще отворят карантинни хотели. Към настоящия момент се планира издръжката им да е за сметка на държавата, но все още се водят преговори за финансовото им осигуряване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама