Отбелязваме Богородични заговезни – последния ден, в който се блажи

08:00, 31 юли 21 25 2513 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 31 юли са Богородични заговезни - последният ден, в който се блажи, преди началото на Богородичния пост, който започва на 1 август и завършва на 15 август – Успение на Пресвета Богородица. В този период, на 6 август, е и друг голям християнски празник – Преображение Господне.

Богородичните пости са един от четирите многодневни периоди, посветени на въздържание и молитви и очакване на Голяма Богородица. В първия ден от поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис. Както при всеки православен пост, по време на Богородичния пост се стремим към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, като избягваме шумните развлечения, кавгите, чувствените наклонности и пороци и се упражняваме съзнателно в благодетелен живот и добродеяния.

На 31 юли (Богородични заговезни) се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни. По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама