Правителството отпусна 50 млн. лв. за детски градини и ясли в София

18:40, 30 юли 20 25 1781 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството отпусна 50 милиона лв. на Столичната община за строителство, обзавеждане и оборудване на детски градини и детски ясли, както и за отчуждаване и изкупуване на терени и имоти за нуждите от нови места в детските заведения на територията на общината.

Борисов: Следобед отпускаме няколкостотин милиона за детски градини и ясли

С допълнителните средства ще бъдат изградени нови сгради и ще се разшири капацитетът на съществуващите такива. Така ще се създадат условия за обхващане на всички деца в задължителна

Към момента Столична община подготвя проектите за строителство на 16 сгради на детски градини. За строителството им ще бъдат използвани предоставените от Министерския съвет средства

На днешното правителствено заседание Министерство на образованието представи на Столична община два държавни терена за изграждане на детски градини и училище в район „Студентски“, а две сгради на Министерство на труда и социалната политика в „Младост“ и „Люлин“ ще бъдат освободени и ще бъдат превърнати в детски градини.

С друго решение кабинетът одобри и Програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли, градини и училища до 2022 г. Индикативният бюджет за настоящата година е до 70 млн. лв. Същият размер средства са прогнозните бюджети и за всяка една от следващите две години (2021 и 2022г.)

Програмата цели да намали недостига на свободни места и да се създадат предпоставки за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст.

В резултат на изпълнението на програмата се очаква и повече училища да преминат към едносменен режим на обучение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама