Радев е готов със служебен кабинет

19:15, 30 юли 20 / Политика 25 3232 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът Румен Радев обяви, че е готов със слъжебно правителство.  "Готов съм със служебен кабинет. Моята професия ме е научила да съм готов. Уважавам всички други професии, включително и на българските пожарникари", заяви той пред журналисти.

За пореден път държавният глава призова за оставката на правителството, като обясни, че това е единственият изход от ситуацията

„Винаги съм призовавал за спазване на законите. Когато министър-председателят системно гази законите, как очаквате от гражданите, които искат да си върнат държавата. Преживяваме исторически дни, хората са по площадите, набира се огромна обществена енергия и не виждам сила, която може да се противостои и затова този процес е необратим. Отдавна призовах и Борисов, и Гешев да си подадат оставката. Няма друг изход”, посочи той.

По думите му протестите отварят пътя към бъдещето на България, а упорството на кабинета и на главния прокурор само ескалира кризата.

Държавният глава коментира лаконично решението на Конституционния съд, че действащ президент не може да бъде раследван"Решенията на Конституционния съд не се коментират, те се изпълняват. Особено когато са ясни и еднозначни. За мен означава, че всеки, който използва Конституцията и законите за атака на други институции, трябва да си носи своята отговорност", обяви той.

Румен Радев засегна и темата за изтеклия вчера аудио запис, в който глас, приличащ на Борисовия обижда държавния глава и протестиращите. "Този разговор ясно показа кой е поръчителят на цялата очерняща кампания, която се води срещу президентската институция. Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното. Там има много почтени хора и те трябва да носят чуждия позор". Според държавния глава призивите на премиера за диалог и единение са измамни, тъй като по телефона говори друго.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама